Kakva su prava biciklista na cesti: Vozači umiju biti bahati, ali ni mi nismo cvjećke

Radiosarajevo.ba
Kakva su prava biciklista na cesti: Vozači umiju biti bahati, ali ni mi nismo cvjećke

Posljednjih godina biciklisti su u Bosni i Hercegovini postali svakodnevna saobraćajna pojava. Bicikl je vozilo budućnosti: ne zagađuje okolinu, ne troši mnogo energije, praktičan je za upotrebu i sjajan za održavanje dobre forme.

Uz sve to, u većim gradovima pruža mogućnost ''skraćivanja dionica'' i bržeg dolaska na cilj, mnogo brže nego recimo automobilima i vozilima gradskog prijevoza.

Razgovarao: Emir Aletić, Radiosarajevo.ba

Povećanjem broj biciklista u saobraćaju, raste i potreba edukacije vozača, kako jednih tako i drugih, o međusobnim pravima i obavezama na cesti. Biciklisti su, dakle, ravnopravni učesnici u saobraćaju i tako ih treba tretirati.

O pravima biciklista na cesti razgovarali smo s Nisadom Selimovićem,   predsjednikom UG Giro di Sarajevo i sportskim direktorom Udruženja Tarikom Imamagićem.

Kako je za portal Radiosarajevo.ba kazao predsjednik Selimović, prava su uglavnom poznata, ali ih u bezbroj slučaja ne poštuju, ni vozači automobila, kao ni ostali učesnici u saobraćaju.

''Ne poznajem nijednog biciklistu koji nije imao loša iskustva na cesti bazirana na susretima s drugim učesnicima u saobraćaju. Ljudi moraju shvatiti da su prava biciklista definirana i jasna. Premda postoje loša iskustva, ne postoji ništa što bi uništilo taj osjećaj slobode kad se izađe na cestu'', rekao nam je Selimović priznajući da su i sami biciklisti čest uzrok nesreća, također zbog nepoštivanja pravila.

''Bilo je slučajeva naravno, ne kažem da se svi biciklisti ponašaju u skladu s pravilima, ali konstantno radimo na edukaciji. Situacija se popravlja, pomak se već vidi i sigurno će biti još bolje'', zaključio je Nisad Selimović.

Imamagić nam je pojasnio o kojim je pravilima konkretno riječ. Ponovio je da su pravila jasna i definirana.

''Ravnopravni su učesnici u saobraćaju, ne smiju voziti trotoarom, kreću se jedan metar udaljeni od desne ivice kolovoza, motorno vozilo mora proći vozača najmanje na 1,5 m udaljenosti s lijeve strane'', kazao nam je Tarik Imamagić naglasivši da su biciklisti dužni nositi kacigu.

Osim problema uzrokovanih nepoznavanjem saobraćajnih propisa, biciklisti širom zemlje imaju velikih problema s prostorima za parking. U Sarajevu je, pak, taj problem nedavno riješen.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak