Kako žive penzioneri u našoj zemlji?

Radiosarajevo.ba
Kako žive penzioneri u našoj zemlji?


Najnižu penziju, onu od 310,73 KM, u septembru je primilo 174.290 penzionera na području Federacije BiH, potvrđeno je u Federalnom zavodu za penzijsko-invalidsko osiguranje (PIO), prenosi Dnevni avaz.

Na upit kako oni koji imaju najnižu penziju uopće mogu preživjeti mjesec s više nego mizernim primanjima, Omer Omerefendić, predsjednik Saveza udruženja penzionera Federacije BiH, kaže da to uspijevaju zahvaljujući "trikovima" koji su ispod nivoa svakog ljudskog dostojanstva. 

Kritična situacija 

Umjesto da uživaju u plodovima svoga rada, osobe u zlatnom dobu, kaže on, nalaze se u vrlo kritičnoj situaciji. 

''Negdje oko 50 posto penzije ode na plaćanje stanarina, računa, komunalija i sličnih troškova. U prosjeku, penzioneri od 50 do 70 maraka mjesečno daju na lijekove, tako da im na kraju ostanu dvije ili tri marke dnevno, kojima treba kupiti hranu i sve ostalo što je potrebno'', kazao je Omerefendić za Dnevni avaz. 

Govoreći o neadekvatnim uvjetima života penzionera, Omerefendić naglašava da je smrtnost, s obzirom na težak materijalni položaj i neadekvatno liječenje, u posljednje vrijeme veoma povećana. U Srednjobosanskom kantonu taj procent porastao je čak za 100 posto.

Narodne kuhinje 

''Mnogi se prijavljuju za ishranu u narodnim kuhinjama. Neki mi kažu da idu i do kontejnera...'', dodaje Omerefendić, objašnjavajući da tek pojedini "sretnici" povremeno dobivaju pomoć od rodbine iz inozemstva, te tako začepe rupe u oskudnom kućnom budžetu. 

Koliko je teška situacija, predsjednik Federalnog saveza udruženja penzionera ilustrira i podatkom da je mnogima luksuz popiti kafu izvan svoje kuće. 

''I ako izađu, odu u penzionerske klubove, gdje je kafa pola marke. Nažalost, i to je luksuz, pa mnogi dođu samo da sjede, odigraju partiju šaha ili domina, bez naručivanja kafe ili čaja'', zaključuje Omerefendić. 

 

Statistika Federalnog zavoda PIO 

Najniža penzija    310,73 KM

Prosječna penzija    350,52 KM

Zajamčena penzija    414,30 KM

Najviša penzija    2.071,50 KM

Broj penzionera    380.050

Sramne brojke 

Penzioneri dnevno na raspolaganju imaju 2-3 KM

Smrtnost penzionera u SBK povećana za 100 %

Najnižu penziju prima 174.290 penzionera u FBiH

50 do 70 KM mjesečno potrebno za lijekove

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak