Kako smanjiti zagađenost zraka u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Kako smanjiti zagađenost zraka u Sarajevu

"Prijedloga akcionog plana za smanjenje čestičnih tvari u zraku na području Kantona Sarajevo" bit će prezentiran danas, uoči stručne rasprave o istom dokumentu.
 
Na osnovu mjerenja kvaliteta zraka konstatovano je da su čvrste čestice veličine do 10 mikrometara (PM 10) najveći uzročnici zagađenja, kao i da su koncentracije ovog polutanta u poslijeratnom periodu višestruko porasle, tako da u većem dijelu godine značajno premašuju dozvoljene vrijednosti. 
 
S obzirom da se situacija ne mijenja, odnosno da ima trend pogoršanja, Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša je u saradnji sa Centrom za tehnološki, ekonomski i okolinski razvoj iz Sarajeva (CETEOR) izradilo Prijedlog akcionog plana za smanjenje ovih zagađujućih materija u zraku. 
 
Akcioni  plan će prezentirati ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša KS Zlatko Petrović i predstavnici CTEOR-a, dok će stručnoj raspravi o ovom dokumentu prisustvovati i predstavnici Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Federalnog hidrometeorološkog zavoda, resornih kantonalnih ministarstava, Zavoda za javno zdravstvo KS, Štaba civilne zaštite KS, Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, Zavoda za planiranje razvoja KS, kantonalnih javnih preduzeća, član KO KEAP-a Martin Tais, te predstavnici BIHAMK-a, Grada i općina.
 
Prezentacija će se održati u multimedijalnoj sali, u prizemlju zgrade Kantona Sarajevo. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak