Kako se pravi ćumur
Drveni ugalj, u narodu poznat kao ćumur, dobiva
se industrijskom destilacijom najkvalitetnijih vrsta drveta: bukva, grab,
hrast. Međutim, iza tog stručnog objašnjenja krije se golem ljudski napor.
U fojničkim selima razvijena je proizvodnja ovog uglja u malim, privatnim radionicama, takozvanim ćumuranama. Iz jednog od tih sela donosimo vam fotografije našeg stalnog saradnika Velije Hasanbegovića.
Demobilisani borac, koji zajedno sa sinom
pravi ćumur, kaže da prije rata nije bilo ćumurana u Fojnici, ali da se poslije
rata mnogo ljudi odlučilo za takav posao kako bi prehranili svoje porodice. „Crn
ti je ovaj hljeb iz ćumurane“, njegova je poruka.
Zimska grafika Velije Hasanbegovića
'Zaboravljena sela' Velije Hasanbegovića (FOTO)
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.