Kako prijaviti taksiste koji 'odokativno' naplaćuju

Radiosarajevo.ba
Kako prijaviti taksiste koji 'odokativno' naplaćuju


Iako se građani Sarajeva svako malo žale na cijene i ponašanje taksista, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove još uvijek nije primila nijednu „predstavku“ građana protiv taksi prevoznika zbog neuključivanja taksimetra.

Iz Uprave pozivaju građane da sve nepravilnosti vezane za taksi prevoznike mogu prijaviti pismenim putem i donijeti na adresu Bulevar Meše Selimovića do broja 12. Također, građani se mogu žaliti i putem e-maila: kuip@kuip.ks.gov.ba, te putem telefona na brojeve: 770-156 od 08:do 14:00 sati i 061/252-252 u vremenu od 14:00 - 22:00 sata.

Dovoljno je da prijava sadrži broj registarski tablica taksi vozila, kao i naziv prijevoznika, odnosno pravnog ili fizičkog lica, protiv kojeg se ista i podnosi.

„Napominejmo da je prema članu 14. važeće Odluke o taksi prevozu u KS vozač dužan na početku vožnje uključiti taksimetar, ili ugovoriti cijenu prijevoza bez uključivanja taksimetra, u skladu sa Zakonom o cestovnom prometu u FBiH. Također članom 24. iste odluke predviđeno je da je taksi prijevoznik dužan na zahtjev putnika izdati voznu kartu - račun za obavljeni prijevoz. Ako je cijena prijevoza ugovorena bez uključivanja taksimetra, taksi prijevoznik je dužan prije početka vožnje, putniku izdati voznu kartu. Račun mora biti ovjeren pečatom taksi prijevoznika-pravnog lica, odnosno taksi prijevoznika-fizičkog lica, te potpisan od strane taksi vozača. Za kršenja navedenih propisa predviđena je novčana kazna u iznosu od od 50 do 200 KM“, stoji u saopštenju Uprave.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak