Kako je Florence Hartman reagirala na prisustvo Carla Bildta 'Sarajevskoj crvenoj liniji'

Radiosarajevo.ba
Kako je Florence Hartman reagirala na prisustvo Carla Bildta 'Sarajevskoj crvenoj liniji'

"To nas vrijeđa, mi smo Europljani i vrijeđa nas", uznemireno je reagirala Florence Hartman na dolazak Carla Bildta na 'Sarajevsku crvenu liniju', memorijalni umjetnički događaj kojim je obilježeno dvadeset godina od početka opsade Sarajeva. 

Bilo je to  6. aprila 2012. u glavnoj sarajevskoj ulici, gdje je svaki poginuli građanin simbolično prikazan jednom praznom crvenom stolicom, kojih je ukupno bilo 11.541. 

Ovom umjetničkom događaju, u produkciji East West Centra i režiji Harisa Pašovića, prisustvovale su brojne najviše zvanice iz svijeta, među kojima je bila i Florence Hartman. Kada je bivša glasnogovornica Haškog tribunala među VIP gostima ugledala Carla Bildta - ljutito mu je, pred svima, poručila da mu tu nije mjesto. 

Kada su je novinari pitali zašto je tako reagirala, Hartman je odgovorila: 

"Nije trebao dolaziti na ovaj dan. Zašto je došao danas, 6. aprila? Mogao je doći kada je bio u situaciji da uradi nešto, a tada je govorio da je Milošević dobar čovjek, to piše u transkriptima", rekla je 

  

Slučaj je htio da jedan od svjedoka Hartmanninog privođenja jučer u Haagu bude baš Haris Pašović na čiji je poziv ona bporavila u Sarajevu. 

Pročitajte šta je za radiosarajevo.ba izjavio Pašović nakon hapšenja Florence Hartman: Haris Pašović iz Haaga za Radiosarajevo.ba: Obitelji žrtava tijelima štitile Hartmann od policije

Carl Bildt je bivši premijer i ministar vanjskh poslova Švedske i bivši Visoki predstavnik u BiH. Bio je imenovan za Specijalnog predstavnika EU u konfliktu u bovšoj Jugloslaviji, a spočitavala mu se indiferentnost i to da nije uradio ništa da se umanje patnje Bošnjačkog i Hrvatskog naroda. Oštro se protivio inicijativi Margareth Tatcher da NATO intervenira protiv snaga bosanskih Srba 1993.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak