Kako je Eurosport oživio sjećanje na Olimpijadu

Radiosarajevo.ba
Kako je Eurosport oživio sjećanje na Olimpijadu
otvaranja 14. Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, podsjetimo se priloga kojeg je Eurosport emitirao 2004. godine. 
 
Te godine u februaru, u Sarajevu je višednevnom manifestacijom obilježena dvadesetogodišnjica Olimpijadea. Bio je to događaj radi kojeg su u glavni grad BiH doputovali Jacques Rogge, predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta, ali i bivši nositelji medalja u umjetničkom klizanju Katarina Witt i Oleg Vasiliev.
 
Sarajevo je tom prilikom dobilo obnovljeni Olimpijski muzej, čija se zbirka, nakon ratnog razaranja, uselila u prostore Zetre, a na Bjelašnici je otvoren ski lift Kotlovi
 
Centralni događaj obilježavanja dvadesetogodišnjice održan je 9. februara 2004. u Olimpijskoj dvorani Zetra, uz živi prijenos na Eurosportu. 
 
Bila je to klizačka gala predstava uz učešće pobjednika sa Evropskog prvenstva koje je dan ranije završeno u Budimpešti. Iako (istočno)njemačka klizačka princeza Witt te večeri nije nastupila s programom, jer je u to vrijeme već prestala trenirati, ona se obratila publici, ne skrivajući suze. Emocije nije mogao sakriti ni Ukrajinac Vasiliev. 
 
"U ovom gradu prije dvadeset godina u takmičenju sportskih parova s Jelenom Valovom, za tadašnju selekciju Sovjetskog saveza, osvojio sam medalju. Tada sam imao veliku tremu u "Zetri", ali to nije bilo ni slično ovome što sam osjećao na istom mjestu dvije decenije poslije. Nisam mogao sakriti suze 9. februara 2004. godine. Bile su to suze radosnice i ne one suze koje sam ispustio 1992. godine, kada sam putem malog ekrana gledao kako gore olimpijski objekti u glavnom gradu BiH, a među njima i onaj u kojem sam ostvario životni san", izjavio je tada Vasiliev za medije.
 
Tih su dana 2004. godine javnosti prezentirana idejna rješenja "budućeg izgleda" Male ledene dvorane, koja se trebala graditi u kompleksu Zetre.. Predstavio ih je Milanko Mučibabić, tadašnji potpredsjednik OK BiH. Izgradnja ove dvorane do današnjeg dana nije ni započela.  
Bio je to prvi put nakon rata da je Zetra živjela starim sjajem, no na žalost, nakon ovog događaja u olimpijskoj dvorani nisu se više organizirali međunarodni sportski događaji ovog kalibra. Te 2004. godine gajili smo nadu da će sportski objekti oživjeti starim sjajem, a najavljeno je pokretanje kandidature za 2014. godinu. 
 
Reportaža koja slijedi bila je sastavni dio Eurosportovog prijenosa:  
  

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak