Kako će građani Balkana ući u 2016. godinu: Proslave s Brenom, Čolom, Harijem, Dubiozom... (FOTO)

Radiosarajevo.ba

Svi veći gradovi zemalja na Balkanu posljednjih dana tradicionalno su uređeni pred predstojeće novogodišnje praznike. Ukrašene su ulice, priča se i o javnom dočeku Nove godine. Neki će Novu dočekati i van granica svoje zemlje ali većina se ipak odlučuje za kućnu varijantu, a nakon toga i za uživanje na gradskim trgovima. Ponuda je raznovrsna. Od Lepe Brene i Stevena Seagala do Dubioze Kolektiv.

U bh. prijestolnici javni doček, tradicionalno, bit će organiziran na Trgu djece Sarajeva uz izvedbe bh. muzičara, te velikim vatrometom u ponoć. Ista situacija će biti i u Banjoj Luci na glavnom gradskom trgu. S druge strane, u Zenici i Mostaru neće biti javnog dočeka zbog finansijskih problema. U Tuzli još uvijek nije poznato.

Zanimljivo je da će doček Nove godine u Beogradu započeti novogodišnjim koncertima na otvorenom već od 29. decembra, a ispred Narodne skupštine Srbije nastavit će se svake večeri u naredna četiri dana, zaključno sa prvim januarom. U Novu godinu, na platou ispred Skupštine, okupljeni će ući sa Lepom Brenom i bendom Stevena Seagala, a za reprizu, prvog januara na istom mjestu nastupat će Svetlana Ceca Ražnatović.

"Četiri večeri nastupat će sjajne grupe i poznati izvođači, poput Lepe Brene, Cece Ražnjatović, posebnog gosta Stevana Seagala, grupe Miligram, koji će sa svojim bendom izvoditi određene numere. Znači četiri dana velikih koncerata na platou ispred Skupštine, s velikom binom, a za ljubitelje klasične muzike organizovani su koncerti u Sava Centru, kako za doček, tako i prvog januara", rekao je za Anadolu Agency (AA) zamjenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović.

Novosađani će u "najluđu noć" ući u taktovima rock 'n' rolla. Na Trgu slobode ispred gradske kuće publiku će zabavljati novosadski Love Huntersi, Partibrejkersi i Van Gogh. Ovi posljednji, ujedno će s publikom odbrojavati posljednje dana stare 2015. godine.

"Za doček Nove godine rock 'n' roll se vraća na Trg slobode. U novogodišnjoj noći, 31. decembra nastupit će jedan od najutjecajnijih rock bendova na ovim prostorima, Partibrejkers i vjerovatno najpopularniji rock sastav u Srbiji - Van Gogh uz koji će Novosađani dočekati ponoć. Pored njih, Novosađani će uživati u nastupu banjalučke Rock Simfonije, s više od 50 muzičara na sceni, uklјučujući simfonijski orkestar i hor, ali i u svirci svojih sugrađana, benda Love Hunters. Uvod u najuzbudlјiviju noć prepušten je novosadskom bendu u usponu, Štikle i viklera", rekla je članica Organizacionog odbora dočeka Nove godine Nada Kobac i dodala da će za djecu biti prilagođeni programi u vidu predstava na Trgu republike od 25. decembra, gdje će se nalaziti i jelka od deset metara.

U Subotici, najvećem gradu na Sjeveru Vojvodine Novu 2016. godinu na Gradskom trgu građani će dočekati uz poznate DJ-evi Radia As FM - DJ Conte, DJ Groover i DJ Noyz. Kako je najavljeno, doček će biti prilagođen uglavnom mladima, a ni ove godine neće izostati vatromet i valcer u ponoć. U večeri uoči dočeka Subotička filharmonija će održati Novogodišnji koncert u Velikoj vijećnici Gradske kuće.

U hrvatskim većim gradovima Nova 2016. godina dočekivat će se na glavnim trgovima uz bogat muzički program i popularne domaće izvođače. Zagrepčane na Silvestrovo očekuje raznolika muzička ponuda i tradicionalni ponoćni vatromet, a Nova 2016. moći će se dočekati na širem području centra grada, na Zrinjevcu, Gornjem Gradu i u Tomićevoj ulici gdje traje program Advent u Zagrebu. Na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, gdje se svake godine okupi nekoliko hiljada posjetitelja, što Zagrepčana, što stranih i domaćih turista, nastupit će pjevačica Nina Badrić i grupa Vatra.

Severina će pjevati u Dubrovniku, u Splitu će kao zvijezde večeri nastupiti Psihomodo pop i TBF. U Rijeci ove će godine na Korzu nastupiti poznati riječki izvođači te Neno Belan i Hladno pivo. Za veliku novogodišnju proslavu na otvorenom u Osijeku, koja će biti organizirana u ugođaju Božićnog sela na Tvrđi, predviđen je muzički program u sklopu kojega će zasvirati grupe Pavel i Red Roosters. Na osječkom Trgu Ante Starčevića za odličan doček pobrinut će se Crvena Jabuka.

Doček Nove godine građani Skoplja će moći dočekati na gradskom trgu gdje će, u organizaciji skopske općine Centar, nastupiti bh. bend Dubioza Kolektiv i Kiril Džajkovski.

Građani Prištine, koja je već okićena za božićne i novogodišnje praznike, također, imat će javni doček Nove 2016., međutim, još uvijek nije poznato ko će nastupati.

"Kao i prošle godine imat ćemo koncert na kome će nastupati različiti umjetnici. Trenutno ih biramo i zaključujemo konačne sporazume sa izvođačima. Bit će i tokom dana aktivnosti za djecu i za građane koji su u Prištini za ovaj kraj godine", kazala je za AA portparolka općine Priština, Miranada Mullafazliu.

Praksa svih velikih gradova je da se Nova godina tradicionalno proslavlja na gradskim trgovima, a Podgorica kao glavni grad Crne Gore odlučila se pratiti savremene trendove koji su dio kulture velikih evropskih i svjetskih centara. Nakon višegodišnje pauze, Podgorica će ove godine organizovati doček Nove godine na Trgu Republike. Uprava glavnog grada pripremila je bogat muzički program, a građane Podgorice u novogodišnjoj noći zabavljaće muzičke zvijezde, Željko Joksimović i Hari Mata Hari.

Osim u Podgorici, veselo će biti i na platou ispred Starog grada u Budvi. Crnogorska prijestolnica turizma tradicionalno organizira doček Nove godine, dovodeći najveće muzičke zvijezde Balkana. Tako će biti i ovog 31. decembra. Program će početi koncertom crnogorske grupe Perper, nakon čega slijedi koncert Zdravka Čolića. Najavljeno je i učešće Gibonnija, javlja Anadolu Agency.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak