Kadrić: Studentski centar je žrtva državnog mobinga

Radiosarajevo.ba
Kadrić: Studentski centar je žrtva državnog mobinga

Počinje nova akademska godina. Studentski centar u Sarajevu će biti dom za 1650 bh. studeneta i 50-100 studenata koji će se samofinansirati, studenata koji su na razmjeni i stranih studenata.

Kantoni koji učestvuju u sufinasiranju su ograničeni brojem subvencija, pa neki studenti, iako ispunjavaju sve kriterije, nažalost ostaju bez smještaja u domovima.

"Apeliramo i zahtijevamo da se uradi Zakon o studentskom standardu koji ne podrazumijeva nova budžetska sredstva, nego odvajanja na drugim nivoima vlasti, kantonalnim, federalnom", kaže Emir Kadrić, direktor JU Studentski centar Sarajevo.

Subvencija koju plaćaju svi učesnici (kantoni) je jedinstvena i iznosi 189 KM po studentu za mjesec dana boravka u domu: cijena Studentskog centra je 320 KM - razliku do te cijene plaćaju studenti.

Kadrić dodaje da danas očekuju saglasnost Vlade Kantona Sarajevo da se izvrši korekcija cijene zbog poskupljenja energenata i hrane. Ta korekcija podrazumijeva 11 KM po studentu, pa bi subvencija od strane kantona iznosila 200 KM. Ukoliko se ovaj zahtjev ne prihvati, onda će od 1. novembra studenti plaćati dodatnih 11 KM.

Studenti u domovima smješteni su u dvokrevetne, trokrevetne ili četverokrevetne sobe, sa svim režijskim troškovima. Dnevno imaju dva obroka- ručak i večeru. Imaju mogućnost korištenja multimedijalne sale, čitaonice, interneta i svih ostalih sadržaja u domovima u Nedžarićima i Bjelavama.

Problemi sa plaćanjem energenata

Studentski centar se prošli mjesec suočio sa isključenjem električne energije i plina zbog velikih dugovanja.  

"Situacija se nije promijenila. Imamo oko 750.000 KM dugovanja koja ne možemo plaćati zbog dugovanja kantona i Federalne Vlade prema nama. Niko iz vlasti nam se nije obratio, niti bilo šta uradio da nam pomogne. Ostavljeni smo sami sebi. Ni jedan kanton nije izmirio dugovanja iz prethodne akademske godine. Pitanje je kad će izmiriti dugovanja za ovaj period, kad nisu izmirili ta stara dugovanja", kaže Kadrić. 

Unsko-sanski Kanton je izmirio dugovanja za jedan mjesec, a ostao je dug za tri i po mjeseca (april, maj i pola juna).

"Mi nemamo način da riješimo problem dugovanja, a ne želimo studentima zatvortii vrata. Pratit ćemo šta će se obećavati u predizbornoj godini u kojoj svi obećavaju poboljšanje studentskog standarda, a poslije izbora nemamo baš ništa", ogorčen je direktor JU Studentski centar.

Studentskom centru Srednjobosanski Kanton duguje 250.000 KM, Zeničko-dobojski Kanton duguje 180.000, Unsko-sanski 120.000 KM, Tuzlanski Kanton 30.000, Federacija 40.000 KM. Studentski centar čeka izvršnu sudsku presudu za Hercegovačko-neretvanski kanton u iznosu od 170.000. 

"Mi smo žrtve Federacije i kantona koji nam duguju novac, a mi iz tog razloga ne plaćamo redovno račune za struju. Kasnimo sa plaćanjem, jer vlasnik Elektrodistribucije nama ne plaća račune. Država vrši mobing na svojoj ustanovi kojoj priređuje nevjerovatne neprijatnosti. Studentski centar nije dužan ni fening za električnu energiju, stalno nam ostaje dug za zatezne kamate koje se obračunavaju svaki mjesec. Ovo je klasični monopolizam", ističe Emir Kadrić.

Dodaje da kad bi Studentski centar obračunao zatezne kamate onima koji duguju za subvencioniranje bio bi najbogatija firma. Kadrić kaže i da  ne želi da studenti ispaštaju, iako su rješenja u kantonima iz kojih dolaze ti studenti.

Poželio je sreću svim studentima u novoj akademskoj godini i izrazio nadu da studenti neće biti suočeni sa problemima zbog dugovanja. Pozvao je kantone koji subvencioniranju boravak studenata u domovima da što prije reaguju i riješe problem, kako studenti ne bi snosili posljedice tržišta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak