'Kad bi ovo bio film' u Narodnom pozorištu

Radiosarajevo.ba
'Kad bi ovo bio film' u Narodnom pozorištu

Na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo, večeras u 19:30h, prikazat će se predstava Kad bi ovo bio film reditelja Dine Mustafića, a po tesktu Almira Imširevića.

Na 29. susretima pozorišta u Brčkom, osim stručnog žirija, osvojila i najbolje ocjene publike. Imširević je osvojio Zlatno pero za najbolji dramski tekst, glumica Nada Đurevska nagradu stručnog žirija za najbolju žensku ulogu, dok je Miralem Zupćević nagrađen za najbolju mušku ulogu. Također, predstava je osvojila i nagradu za najbolju muziku, a potpisuje je Damir Imamović.

U predstavi glume: Miralem Zupčević, Nada Đurevska, Aleksandar Seksan, Aldin Omerović, Jasan Žalica, Izudin Bajrović, Ermin Sjamija.

"Autor je napisao najljepšu priču o Sarajevu, gradu koji je do 6. aprila '92 bio normalan grad. Ovo je ozbiljna priča o našim porodicama, prijateljima, komšijama i svemu što nam se dešavalo. Ovo je Almirov poklon gradu i građanima, ali i onima koji više nisu s nama", rekao je o predstavi glumac Ermin Sijamija.

"Inspirativni tekst Almira Imsirevića oslikava skoro autobiografski odnos autora spram fenomena opsade. Obojica smo prije dvadeset godina u rat ušli u mladenačkoj dobi, a sada o tome govorimo iz perspektive srednjih godina. Tekst je napisan filmski jezgrovito, lapidarno, i nije slučajna metafora sa filmom. Predstava je fragmentarna i postramska, eliptična u dramaturgiji, sa malim refleksijama na raniji Imširevićev rad Kad bi ovo bila predstava. Između ostalih pitanja koja načinje je i ono - da li je filmska odnosno scenska istina ponekad jača od prave istine. Za nas teatarske radnike koji živimo paralelne svjetove, ta scenska istina može biti snažnija, ljepša ili ružnija od prave", rekao je o predstavi reditelj Mustafić. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak