Juli: U BiH do 36 stepeni, u 2. polovini augusta niže temperature

Radiosarajevo.ba
Juli: U BiH do 36 stepeni, u 2. polovini augusta niže temperature

Statističke analize ukazuju da će juli biti topliji i s manje padavina od višegodišnjeg prosjeka, te će to biti pravi ljetni mjesec s puno više sunčanih dana nego kišnih - rekao je za Fenu klimatolog i meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda Željko Majstorović.

On navodi da ipak za juli ostaje mogućnost pljuskova i nepogoda s obzirom na prisutnu vlagu, ali riječ je o lokalnim nepogodama.

U drugoj polovini mjeseca predviđa se hladniji val s nešto više padavina.

''Prosjek temperature za Sarajevo je 18,9 stepeni Celzijusa, a za Mostar 24,7. Riječ je o srednjoj mjesečnoj temperaturi koja uključuje i noćne temperature, što znači da će se dnevne temperature kretati od 35 do 36 stepeni Celzijusa. Slijedi ugodan ljetni mjesec u kojem temperature neće ići tako visoko kao prošle godine'', naglasio je on.

Prva polovina augusta bit se slična julu - toplo vrijeme i dosta visokih temperatura s malo padavina, dok se u drugoj polovini mjeseca očekuju nešto niže temperature i veća vjerovatnoća za padavine.

''Mogu se desiti i rekordi, ali njih je teško predviđati jer se oni obično dese u toku jednoga dana, te je tu potrebno da se složi više parametara'' zaključuje Majstorović. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak