Još tri dana do zatvaranja fotokonkursa o životu Roma u BiH 'Pod istim krovom'

Radiosarajevo.ba
Još tri dana do zatvaranja fotokonkursa o životu Roma u BiH 'Pod istim krovom'

Ostala su još tri dana do zatvaranja fotokonkursa o životu Roma u Bosni i Hercegovini. Civil Rights Defenders sredinom marta ove godine otvorio je konkurs za najbolje fotografije pod nazivom „Pod istim krovom“, a konkurs je realiziran uz podršku Nacionalne zadužbine za demokratiju (NED). 

Najboljih 12 fotografija prema izboru žirija, koji će činiti istaknuti umjetnici/ce i aktivisti/kinje za zaštitu ljudskih prava, će biti odštampane u specijalnom kalendaru za 2014. godinu, dok će 20 najboljih fotografija biti predstavljeno na izložbi u Sarajevu, predviđenoj za 9. maj, a potom, objavljeno u publikaciji. 

Konkurs je otvoren do ponoći, 30. aprila 2014. godine. Civil Rights Defenders pozivaju sve građane da doprinesu vidljivosti diskriminacije romske populacije u našem društvu tako što će im poslati svoje fotopriče o životu Roma širom Bosne i Hercegovine na e-mail adrese bosnia.underthesameroof@civilrightsdefenders.org. 

Sve informacije o konkursu dostupne su na Facebook stranici konkursa „Pod istim krovom-Bosna i Hercegovina“.

Romi se ubrajaju u etničku manjinsku grupu koja nema matičnu domovinu. Analiza romske manjine u Bosni i Hercegovini pokazuje da ova manjinska etnička grupa spada u red najbrojnijih etničkih manjina u Bosni i Hercegovini. 

Iako najveća nacionalna manjina, Romi u našoj zemlji su u veoma nezavidnom socioekonomskom položaju jer 70 % njih ne mogu svoju fizičku egzistenciju osigurati bez socijalne pomoći, a 90 % Roma nema pravo na besplatnu zdravstvenu zaštitu. 

Romi se smatraju jednom od najviše diskriminiranih i jednom od najugroženijih zajednica u Bosni i Hercegovini i bh. društvo, ali i bh. institucije na svim nivoima, trebaju uraditi više za uklanjanje diskriminatornih praksi spram Roma u svakodnevnom životu i na poboljšanju njihove vidljivosti u društvu, kao i poboljšanju njihovih životnih uvjeta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak