Jevrejska općina Sarajevo vas poziva da uveličate završetak proslave Hanuke

Radiosarajevo.ba
Jevrejska općina Sarajevo vas poziva da uveličate završetak proslave Hanuke

Paljenjem osme svjećice na hanukiji, osmokrakom svijećnjaku, večeras će završiti osmodnevno obilježavanje ovogodišnje Hanuke. 

Članovi Jevrejske općine Sarajevo pozivaju sve građane da im se pridruže na večerašnjoj ceremoniji koja počinje u 19:30 objektu Holiday Market Pub. 

"Paljenjem osme svjećice na hanukiji, obasjat će se vrijeme koje je pred nama. Hanuka, praznik svjetlosti, pada u početak zime i svjetlost koju ona nosi čini nas sretnim. Upravo večeras ćemo osmu svjećicu zapaliti sa svim gostima i prijateljima koji nam se pridruže", rekao je u izjavi za Radiosarajevo.ba predsjednik Jevrejske općine Sarajevo Jakov Finci

Na večerašnjoj ceremoniji bit će održan i mali koncert ženskog hora Jevrejske zajednice. 

"Imat ćemo priliku da čujemo i nekoliko pjesama koje nisu samo vezane uz Hanuku već i uz dugotrajnu jevrejsku tradiciju u Sarajevu. Treba reći da ćemo u narednoj 2015. obilježiti 450 godina Jevrejske općine u Sarajevu. Nisu česte jevrejske zajednice koje su toliko istrajne na jednom mjestu kao ova. Ovaj značajni jubilej govori mnogo, ne samo o Jevrejima, već i o Sarajlijama", istaknuo je Finci. 

U Bosni se Hanuka, osmodnevni praznik svjetlosti, čestita riječima "Hanuka alegre"

Osim nezvanične himne sefardskog naroda Adiyo Querida, večeras ćemo imati priliku čuti i neke od najpoznatijih pjesama vezanih uz Hanuku, ispjevanih na ladinu - jeziku sefardskih Jevreja. To su Hanuka linda es aqui i Oco Kandelikas

Podsjetimo se kako zvuče u izvedbi najpoznatije sefardske pjevačice Flory Jagode

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak