Je li pisanje o ministru krivično djelo?

Radiosarajevo.ba
Je li pisanje o ministru krivično djelo?


U posljednjem broju sedmičnika Slobodna Bosna objavljen je tekst urednika Senada Avdića, pod naslovom Pendrek za čovjeka, koji problematizira inicijativu kantonalnog ministra unutrašnjih poslova Muhameda Budimlića (SDP) da se marginalizira institucija policijskog komesara, te tako policija stavi pod direktnu političko-stranačku kontrolu ministarstva.

Avdić je također pisao i o rodbinskim vezama ministra Budimlića i Damira Hadžića, potpredsjednika SDP-a, načelnika opštine Novi Grad, jednog od moćnijih viših dužnosnika ove partije.

Ministar Budimlić nije odgovorio demantijem, reagiranjem ili pak podizanjem optužbe za klevete – nego je naložio pokretanje krivične istrage, što je – protuzakonito.

Udruženje BH Novinari i Linija za pomoć novinarima upućuju tim povodom javni protest ministru Budimliću.

Prema informacijama i dokumentima kojima raspolaže uredništvo Slobodne Bosne, a koji su dostavljeni Liniji za pomoć novinarima, ministar Budimlić je naložio sekretaru Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Upravi policije da pokrenu detaljnu istragu o novinskom tekstu i navodima koji su u njemu izneseni. U dopisu se, među ostalim, navodi kako je istraga pokrenuta u „cilju zaštite zakonitosti rada i ugleda ministarstva…”

Međutim, u Bosni i Hercegovini protiv novinara i medija zakonski nije moguće pokrenuti krivični postupak zbog medijskog sadržaja, još od 1999. godine, a kleveta je dekriminalizirana 2002. godine.

Iz BH Novinara podsjećaju i da je ovaj potez ministra u suprotnosti sa Deklaracijom Vijeća Evrope o slobodi političke debate u medijima: „Javni službenici moraju prihvatiti da će biti predmet javnog nadzora i kritike , posebno kroz medije, zbog načina na koji su obavljali ili na koji obavljaju svoje funkcije, jer je ovo neophodno za osiguravanje transparentnosti i odgovornog obavljanja funkcija“.

Smatrajući da je postupkom ministra Muhameda Budimlića na najgrublji način narušena sloboda medijskog izvještavanja, te izvršen politički i institucionalni pritisak na urednike Slobodne Bosne, BH Novinari će zatražiti od nadležnih policijskih organa Kantona Sarajevo da odbace zahtjev za krivičnom istragom u ovom slučaju.

Isto tako, o pokušaju krivičnog sankcioniranja novinara zbog njihovih tekstova BH Novinari će obavijestiti nadležne domaće i međunarodne organizacije zadužene za slobodu izražavanje, kao i institucije odgovorne za zakonit i transparentan rad policijskih struktura u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak