'Javno objavljivanje imena djece nema opravdanost'

Radiosarajevo.ba
'Javno objavljivanje imena djece nema opravdanost'


Pojedine sarajevske osnovne škole na svojim internet-portalima postavile su liste s imenima i prezimenima svojih đaka po odjeljenjima. Međutim, u Agenciji za zaštiti ličnih podataka BiH smatraju da javno objavljivanje imena djece nema opravdanost.

"Teško je zamisliti situaciju u stvarnom životu kojom bi se objavljivanje imena i prezimena učenika opravdalo javnim interesom i u kojoj bi javni interes mogao nadjačati najbolji interes djeteta i zaštitu njegove privatnosti", navode iz Agencije te dodaju da se imena mogu objavljivati u slučaju uspjeha učenika na takmičenjima, konkursima...piše Avaz.ba.

Iz škola koje na svojim internet-stranicama nisu stavile spiskove imena rečeno je da mnogi roditelji ne žele da im se djeca na bilo kakav način eksponiraju. Neki su se tako protivili i objavljivanju fotografija njihovih prvačića u medijima.

Među školama na čijim stranicama se nalaze imena đaka su i OŠ Sokolje, Musa Ćazim Ćatić, Behaudin Selmanović...

Direktor OŠ Musa Ćazim Ćatić Hazim Dobrača kazao je da su imena objavili zbog "prikaza pripadnosti školi, odnosno da se djeca mogu identificirati sa školom". 

Mediha Beširević, direktorica OŠ Alija Nametak, navodi da oni nisu objavili spisak jer se većina roditelja s tim nije složila.

"Dobivali smo kritike i za to što smo prvačiće predstavljali u novinama. To je razlog zbog kojeg nismo i nećemo objavljivati imena naših đaka", kazala je Beširević.

Iz Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih rečeno je za Avaz.ba da će postupiti u skladu s Zakonom o zaštiti ličnih podataka, odnosno u skladu sa stavom Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH o ovoj problematici. U neke škole već je stigla naredba za uklanjanje spiskova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak