Javne osobe u BiH u kampanji protiv ubijanja pasa

Radiosarajevo.ba
Javne osobe u BiH u kampanji protiv ubijanja pasa

"Rješenje problema DA! Ubijanje pasa NE!" slogan je kampanje u kojoj, na poziv fondacije Dogs Trust BH, učestvuju istaknute javne osobe u BiH - Senka Kurt , Edin Džeko, Amra Silajdžić, Enis Bešlagić, Nela Đenisijević, Almir Kurt Kugla i Sanela Krsmanović, dižući glas protiv ubijanja napuštenih pasa. 

Pred Parlamentom BiH 20. novembra će se naći u drugom čitanju prijedlog izmjena Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja kojem se uvodi obavezna eutanazija za sve pse i to nakon 15 dana boravka u azilu. 

''Svjesni smo problema i on je, pored dobrog Zakona kakav BiH već ima, i bio razlog da Dogs Trust započne svoj petogodišnji projekat baš u BiH, ali smo apsolutno protiv rješavanja problema ubijanjem na način kako to predviđa ponuđeni prijedlog izmjena'', kažu iz Dogs Trusta BH.

U septembru je provedeno istraživanje javnog mnijenja u Kantonu Sarajevo i Istočnom Sarajevu, te je više od 60 posto ispitanika bio protiv ubijanja kao načina rješavanja problema s napuštenim psima, podaci su iz Dogs Trusta BH.

''Obratili smo se učesnicima kampanje i pozvali ih da na ovaj način daju podršku humanom rješavanju problema. Presretni smo jer su se zaista svi odmah odazvali, dali podršku i posvetili svoje vrijeme, uprkos brojnim obavezama koje imaju, da bi se uključili. Iskreno se nadamo da će njihov glas doprijeti do parlamentaraca'', ističu u Dogs Trustu. 

Kao razloge za podršku ove kampanje, poznate osobe navode potrebu humanog rješenja problema i svoju ljubav prema životinjama. Almir Kurt tako kaže:

"U životu sam nekako previše cuka volio i nagledao se previše ubijanja. Toliko!"

Enis Bešlagić kaže da se kampanji pridružio iz najprirodnijih i najhumanijih razloga:

"Prezirem ubijanje bilo koje vrste. Kao mali sam uvijek oko sebe skupljao skitnice, hranio ih ispred zgrade, ja sam takav, tog senzibiliteta, tako to osjećam i zbog toga to tako i radim“.

Glumica Sanela Krsmanović kaže da ubijanje nije rješenje ni za koji problem.

"Naša zemlja na svim nivoima ima problema sa nezaposlenošću, sa ljudima koji nemaju riješeno stambeno pitanje, zdravstveno osiguranje, penziono... dakle na neki način i mi lebdimo u zraku kao i psi koji lutaju po našem gradu. Ako danas izglasamo zakon da ubijemo sve pse i na taj način rješimo problem, ja sam uvjerena da kroz par godina možemo očekivati isti taj zakon za ljude koji nemaju svoj stan, nemaju penziono, nemaju posao... Možda sam pregruba, ali donijeti zakon po kojem bi se ubijanjem riješio bilo koji problem je meni zaista neprihvatljivo. Moja etika mi nalaže da budem dio ove kampanje i ako barem doprinesem podizanju svijesti sugrađana koliko je pogrešno to što se radi i predlaže bit će mi drago".

 

Pored ove kampanje, fondacija Dogs Trust upravo na području Kantona Sarajevo i Istočnog Sarajeva provodi akciju besplatne sterilizacije vlasničkih pasa i pasa u zajednici, te i ovim putem pozivaju vlansike pasa da svoje pse sterilišu i postanu dio rješenja problema. 

Akcija besplatne sterilizacije pasa trajat će do 30. novembra, saopćeno je iz Dogs Trusta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak