Jasmin Geljo u filmu 'Čekaonica': Tužna, smiješna i duboko autentična imigrantska priča (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Jasmin Geljo u filmu 'Čekaonica': Tužna, smiješna i duboko autentična imigrantska priča (VIDEO)

Film Čekaonica redatelja Igora Drljače, koji je sinoć predstavljen na filmskom festivalu u Lokarnu, portret je bosanskog imigranta kojeg igra Jasmin Geljo. Priča o glumačkoj karijeri je tužna, smiješna i duboko autentična, piše Eric Kohn za Indiewire

Zahtjevna uloga koja podrazumijeva dvije ulogu u jednom nije bila problem Jasminu Gelji i upravu tu leži dubina filma, dijelom zato što ima elemente i stvarnog života. 

Film prati bosanskog imigranta 20 godina nakon što je pobjegao iz svoje domovine u Toronto gdje se svakodnevno potuca od jedne neuspješne audicije do druge, pokušavajući pomoći skoro razrušenoj obitelji. 

U filmu dominira jedinstveni spoj melankolije i egzistencijalne krize i Čekaonica je bolan prikaz imigrantskog iskustva. Ona izbjegava jednostavnu implikaciju da je Jasmin ostavio bolje mjesto, svoju domovinu... Bosna je umjesto toga metafora za njegove šire neostvarene ciljeve. 

"Ne možete razumjeti kakvu smo zemlju imali", kaže Jasmin svome sinu, ali sve do kraja ostaje nejasno da li on sam razumije, završava svoj tekst o Čekaonici Eric Kohn na Indiewireu gdje je ocijenjen ocjenom B+. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak