Japanci žele spasiti Veliku aleju na Ilidži

Radiosarajevo.ba
Japanci žele spasiti Veliku aleju na Ilidži

Japanska vlada i njeni stručnjaci zainteresirani su da se uključe u akciju spašavanja drvoreda koji već 111 godina krasi Veliku aleju na Ilidži i po kojem je prepoznatljivo naše najljepše izletište Vrelo Bosne.

Velika aleja neće još dugo krasiti Ilidžu

„Radili su na dosta sličnih projekata i imaju veliko iskustvo u spašavanju rijetkih vrsta drveća širom svijeta. Kako bi nam što prije pomogli, već smo im proslijedili sve analize o stanju platana koje je uradio naš Šumarski fakultet. Do kraja godine uradit ćemo i analizu stabala kestena koji su, također, ugroženi“, kazao je Osman Delić, direktor JU "Zaštićena prirodna područja KS".

Kako bi oboljelo drveće preživjelo i ovu zimu te lakše podnijelo teret snijega, radnici preduzeća "Park" uklonili su oštećene grane koje su svakodnevno ugrožavale živote pješaka i vozača na ovom lokalitetu.

„Aleja je do sada već nekoliko puta bila asfaltirana. To je dodatno uništilo drveće jer  korijen nije mogao primati vodu. Ovih dana smo u pregovorima s Policijskom stanicom na Ilidži da pojačaju kontrole u ovom dijelu jer sve više nesavjesnih vozača vozi Velikom alejom, što je nedopustivo.

Ako to ne urodi plodom, bit ćemo prinuđeni staviti rampe i povećati prisustvo naših nadzornika prirode“, ističe Delić za Dnevni avaz.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak