Jajce: Obnovljen jedinstveni Hram boga Mitre

Radiosarajevo.ba
Jajce: Obnovljen jedinstveni Hram boga Mitre

Obnovljeni Hram boga Mitre u Jajcu uz prigodnu će svečanost biti otvoren ponovo za sve zainteresirane posjetioce u utorak, 4. decembra, potvrđeno je Feni u Općini Jajce.

Hram je obnovljen u okviru MDG-F programa "Unapređenje kulturnog razumijevanja u BiH" finansiranoga sredstvima vlade Kraljevine Španije

Ovaj će neprocjenjivi spomenik otvoriti rezidentni koordinator Ujedinjenih nacija u BiH i načelnik Općine Jajce. Vrijednost projekta je oko 260.000 KM. Tajnik Društva za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Jajca Enes Milak istaknuo je danas za Fenu da je riječ o najznačanijem mitreumu u Evropi. Međutim, kada je otkopan 1930. godine počeo je da propada zbog vlage iz zemlje i zraka. 
 
Stoga je bila nužna sanacija reljefa ovog spomenika, a prije toga popravka zaštitne zgrade koja natkriva mitreum. Iako je ta zgrada napravljena 1930, zadnjih deset godina spomenik, odnosno reljef, i dalje je drastično propadao.

Rijetki spelej u Jajcu
Reljef u Jajcu prikazuje Mitru u času kultnog ubijanja bika, zodijačkog znaka za proljeće, odnosno buđenje prirode. Iz krvi bika poteći će spasenje čovječanstvu. Scenu prate dvojica lučonoša, Kateus i Kautopates, odnosno izlazeće i zalazeće sunce, zatim simbolične predstave sunca i mjeseca. Iznad scene prikazan je gavran kao vjesnik vrhovnog "boga"  Ahrumazde

Podsjeća da spomenik datira iz 3. stoljeća nove ere te da mitreizam kao kult potiče iz Indije, ali su ga rimske legije preko Irana, Sirije i Iraka donijele i u Jajce. 

Hram boga Mitre, u obliku manje pećine u kojoj je u živoj stijeni prikazana slika tauroktonije (ritualnog žrtvovanja bika koje je svojstveno mitrističkom ritualu), ubraja se među značajnije nalaze s područja grada Jajca. Ovaj mitrej u Jajcu je simbol božanstva Sunca i svjetlosti - Mitra. Prema vjerovanjima sljedbenika, ljudima daje hrabrost, zemljama osigurava mir, štiti pravednike, carevima obećava prijestolja, a vojnicima pobjede. Zaštitnik je ugovora, saveza i prijateljstva.
 
Kult nepobjedivog boga Sunca - Mitre bio je raširen po svim provincijama Rimskog carstva uključujući i provinciju Dalmaciju u čijim je granicama bio i najveći dio današnje BiH. Pripadnici mitraizma nastojali su smjestiti svoja kultna mjesta u pećinama, ali su izgrađivali i male jednoćelijske hramove - speleje, te ukoliko je teren dopuštao, ukopavali ih u zemlju. Takav primjer hrama - spelej izdubljen u stijeni, nalazi se u Jajcu i predstavlja jedinstven i rijedak primjer. 
 
Osobitost je ovog reljefa je i to što je bio premazan raznim bojama, javila je novinska agencija Fena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak