Jahorina: Od iduće sezone ‘gondolom’ do skijališta

Radiosarajevo.ba
Jahorina: Od iduće sezone ‘gondolom’ do skijališta


Izgradnja gondola lifta Pale - Jahorina bit će nastavljena na proljeće. Za projekt je osigurano više od polovine sredstava, a ukoliko se osiguraju sva sredstva možemo u ovoj građevinskoj sezoni pustiti gondolu u promet, odnosno za sljedeću zimsku sezonu, kazao je Veljko Golijanin, direktor i vlasnik firme koja izvodi radova.

Vrijednost projekta je 15 miliona eura (oko 30 miliona KM). 

Do sada je u cjelosti probijena i prokrčena trasa gondole i izgrađen je veliki dio prilaznih puteva za postavljanje stubova i kasnije održavanje gondole na izuzetno nepristupačnim terenima od polazne stanice gondole do Jahorine, u dužini od 10 km.

Na ulazu u buduću gondolu radi se parking za 35 autobusa i 500 putničkih vozila. “Za parking smo oformili plato veličine jednog stadiona.Time ćemo riješiti vitalni problem planine, a to su saobraćajni kolapsi”, kazao je Golijanin dodavši da su napravljena i proširenja uzdužne saobraćajnice.

“Već smo u pregovorima s Vladom RS-a, jer je jednim dijelom Vlada RS-a zainteresirana da učestvuje u finansiranju, a jednim  dijelom će učestovati italijanska kompanija Lajtner. U finansiranju će učestovati firma izvođač radova, Majnex, većinskim dijelom, odnosno 60 posto.”

Gondolom, kakva se može vidjeti u vodećim evropskim turističkim destinacijama, do Jahorine će se stizati za petnaestak minuta. U planu je i saobraćajna povezanost grada Sarajeva i Jahorine, tako što će autobusi kružiti iz Sarajeva do Gondole non-stop.

Golijanin za agenciju Fena objašnjava da je cijeli projekt "prekopiran" iz velikih skijaških centara Austrije i Italije te da nije samo za zimsku nego i za ljetnu sezonu, što uključuje i izletište Ravnu planinu.
 
Predsjednik Skupštine općine Pale Miroslav Brčkalo kazao je da lokalna zajednica i građani Pala daju punu podršku projektu izgradnje savremene gondole "Jahorina express", koja će povezati Pale i bh. olimpijsku planinu Jahorinu. Projekt gondole ima izuzetan ekološki značaj jer će rasteretiti Jahorinu velikog broja automobila i autobusa i obogatiti njenu turističku ponudu.

Na trasi gondole od Pala do Jahorina bit će 40 stubova, 18 do međustanice na Ravnoj planini, i još 22 do vrha. Polazna stanica je udaljena 700 metara od magistralnog puta Sarajevo - Pale - Prača, na nadmorskoj visini od 920 metara.

Kapacitet jedne kabine je osam putnika, što omogućava prijevoz njih 2.000 tokom samo jednog sata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak