Jahić: Srbijanski mediji zamjeraju mi zbog riječi četnik, ali ne i zbog riječi balija

Radiosarajevo.ba
Jahić: Srbijanski mediji zamjeraju mi zbog riječi četnik, ali ne i zbog riječi balija

Bosanskohercegovački lingvist Dževad Jahić izjavio je za bh. novinsku agenciju Patria da su pojedini mediji u bh. entitetu Republika Srpska i susjednoj Srbiji izdvojili iz njegovog rječnika opise riječi poput - četnik, te ga zbog toga predstavili kao nekoga ko raspiruje nacionalnu mržnju prema Srbima, a da pri tome nisu kazali da on, u istom rječniku, čak na istoj stranici, objašnjava i značenje riječi - balija.

Mediji su u utorak prenijeli da je rječnik bosanskog jezika autora Jahića pun pogrdnih izraza na račun Srba i pravoslavaca. Tako, upozoravaju da se u Jahićevom rječniku riječ đikan tumači kao „seljačina, neotesani mladić, obično pravoslavac brđanin, stočar, čobanin, bosanski pravoslavac četničkog porijekla koji je genetski četnik“.

Jahić u intervjuu za novinsku agenciju Patria demantira tvrdnje pojedinih medija da je njegov rječnik upućen i protiv jednog naroda u BiH kao i van njenih granica, navodeći kako su mediji iz rječnika uzeli samo one dijelove koji njima odgovaraju, narušavajući time cijeli kontekst rječnika.
''Ovo što se pojavilo po medijima je čisto nerazumijevanje materije. Tačno je da se spominju pogrdne riječi, ali one postoje u jeziku i ja ih nisam izmislio, ja sam ih samo prenio'', rekao je Jahić za Patriju, dodajući da mediji očito to sada pokušavaju iskoristiti u neke druge svrhe.

''Na istoj toj stranici gdje se spominje četnik, stoje i riječi balija, balindura, baliknuša... dakle sve u negativnom  značenju. Pa, na osnovu te logike koju sada propagiraju pojedini mediji, ispada da ja mrzim i vlastiti narod'', dodao je Jahić. On napominje da leksikograf kada radi rječnik, on ne izmišlja riječi već daje riječi koje postoje u svijesti govornika toga jezika, a sve riječi iz njegovog rječnika itekako postoje u jeziku i nisu skrivene, javila je Patria.

Pratite forum portala Radiosarajevo.ba - registrirajte se, komentirajte, predlažite teme!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak