Izdvojena sredstva za početak obnove objekta 'Boško Buha'

Radiosarajevo.ba
Izdvojena sredstva za početak obnove objekta 'Boško Buha'

Iako su vijećnici Općinskog vijeća Novo Sarajevo na proteklim sjednicama predlagali da se uništena zgrada Doma 'Boško Buha' konačno sanira i stavi u funkciju, Općina je do sada samo osigurala izradu idejnog projekta na osnovu kojeg je izrađen i glavni projekt.

Devastirani objekt na Vilsonovom šetalištu danas predstavlja ruglo koje služi kao javni WC i prostor oko kojeg se okupljaju čopori pasa. Kako su za Avaz.ba kazali iz Općine, u ovoj godini planirana su sredstva za početne radove.

"Općina je iz budžeta za 2013. godinu izdvojila 200.000 KM, a prema projektnoj procjeni, potrebno je više od dva miliona KM za kompletnu sanaciju. Planirana sredstva svakako nisu dovoljna za stavljanje objekta u funkciju, ali očekujemo podršku nadležnih kantonalnih i federalnih institucija", kazali su iz Općine.

Po završetku gradnje objekt će imati prvobitnu namjenu, a to je prostor s obrazovno-kulturnim i društvenim sadržajima prvenstveno za djecu do 14 godina, ali i za širu populaciju.

"U cilju prilagođavanja obrazovnim, kulturnim i društvenim namjenama, idejnim projektom predviđeni su prostori za održavanje kurseva, promocija i predavanja, sekcija, kao i biblioteka s čitaonicom. Objekt će imati i multifunkcionalnu salu s pozornicom, gdje će biti moguće organizirati priredbe, koncerte, predstave i projekcije filmova", pojasnili su iz Općine Novo Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak