Izbor gradonačelnika Sarajeva: SDP prihvata samo žrijeb

Radiosarajevo.ba


Vijećnici SDP-a (Socijaldemokratske partije) i SBBBiH (Saveza za bolju budućnosti BiH) u Gradskom vijeću (GV) Sarajeva insistirat će sutra da se novi gradonačelnik Sarajeva izabere žrijebom ili "izvlačenjem iz šešira".

Za sutra je, inače, zakazan nastavak konstituirajuće sjednice GV Sarajeva

Ovo je danas novinarima na pres-konferenciji kazao predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Novo Sarajevo Fikret Musić ističući da je izbor gradonačelnika propisan važećim pravnim aktima Vijeća: članom 12. poslovnika i članom 40. Statuta.

Prvi dio konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća, održane prošle sedmice prekinuo je predsjedavajući Gradskog vijeća Sabahudin Delalić nakon što su dva kandidata za gradonačelnika Igor Kamočaji (SDP) i Stjepan Kljuić (SDUBiH) imali isti broj glasova po 12.

Musić je danas podsjetio da Klub SDP-a u Gradskom vijeću broji najviše vijećnika - njih osam te da je usprkos tome spreman da se gradonačelnik bira žrijebom.

Iz SDP-a su od Centralne izborne komisije još 14. marta zatražili da se zakonski očituju o načinu održavanja konstituirajuće sjednice, no do danas odgovor iz CIK-a (Centralna izborna komisija) nisu dobili te ih je Musić pozvao da to učine danas, s obzirom  na to da je nastavak konstituirajuće sjednice zakazan za sutra.

„Nije nam  drago da se gradonačelnik Sarajeva bira 'izvlačenjem iz šešira' ali pravilnik i procedure, koje je potrebno mijenjati, tako propisuju“, istakao je Musić.

Predsjednica Kluba vijećnika SDP-a u Gradskom vijeću Grada Sarajeva Arijana Talović je najavila da će i na današnjem Kolegiju Gradskog vijeća ponovo zatražiti da se prekinuta sjednica nastavi tamo gdje je stala, odnosno da se gradonačelnik izabere žrijebom.

Podsjetila je i da Statut Grada Sarajeva može tumačiti samo tijelo koje ga je donijelo a to je u ovom slučaju Gradsko vijeće, a sve ostalo je "lično mišljenje pojedinaca koje nikoga ne obavezuje".

Na pitanje novinara da li će Klub SDP-a i SBB-a napustiti sutrašnju sjednicu ukoliko se njihov zahtjev ne ispuni Talović je kazala da se takav scenarij neće desiti, ali da će oni svakako izraziti svoje nezadovoljstvo na zakonom propisane načine.

Na kraju SDP-ove pres-konferencije je ponovljeno da vijećnici ove stranke neće prihvatiti bilo koji drugi scenarij ili proceduru na sutrašnjoj sjednici Vijeća osim žrijeba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak