Izbor gradonačelnika: Opet rasprave u Vijeću

Radiosarajevo.ba
Izbor gradonačelnika: Opet rasprave u Vijeću

Nakon duge i burne rasprave danas na sjednici Gradskog vijeća Sarajeva, prihvaćen je prijedlog da se glasa za postojeće kandidate za gradonačelnika, ali da je moguće da bude predložen i neki novi kandidat.

Do sada su predloženi kandidati Stjepan Kljujić (SDU) i Igor Kamočaji (SDP). Na pauzi je jedan od vijećnika Velija Katica rekao kako vjeruje da će u ovom krugu glasanja biti novih kandidata.

Nakon pauze, predstavljen je zaključak, kojeg je predložio sekretar Gradskog vijeća, Safet Krajišnik, a o kojem se vodila diskusija. Uslijedila je rasprava o zaključku kojim bi se trebao definisati način glasanja, posebno se teška debata vodila između Mire Lazovića (Socijaldemokratska unija) i Hasana Hodžića (SDP).

Lazović je predložio da se tajno glasa za gradonačelnika, na što je reagovao Hodžić i istakao da su već na prvoj sjednici Gradskoga vijeća, 12. marta odredili kako će se glasati javno. "Ako smo glasali jednom da je umro Tito, kako onda može biti živ?", pitao je Hodžić, na što je Lazović ponovio tajno glasanje vrhovno načelo demokratskog društva.

Vijećnik Miroslav Živanović je predložio da se vrate na predložene kandidate i da se pokuša doći do nadpolovične večine, te da se pokrene institucija autentičnog tumačenja.

Rok od 7 dana

Vijećnica Arijana Talović izrazila je nadu da će ovaj zaključak biti usvojen, te da bi trebalo birati između dva ranije predložena kandidata, dok je Katica (SDA) predložio da se već u narednom glasanju predloži novi kandidat.

Nebojša Simić iz SDP-a, naglasio je da nastavljaju sjednicu tamo gdje su ranije stali, te da postojeća dva kandidata predlože programe sa čim predsjedavajući Sabahudin Delalić nije podijelio stav.

Sanja Lazar je predložila da se o tačkama zaključka glasa pojedinačno, što je potvrdio i Vibor Handžić. Talovićeva je potom (opet) predložila Igora Kamočajija za SDP-ovog kandidata za gradonačelnika.

Hasan Hodžić je istakao da je potreban rok od barem sedam dana da bi mogli izabrati nove kandidate, jer kako kaže postoji opcija da neko predloži kandidata koji je na putu, te ne bi mogao prihvatiti tu funkciju.

Delalić je istakao da vremena ima još sutra, kako bi se mogli pripremiti za Dan Grada Sarajeva i Šestoaprilsku nagradu.

Katica je predložio da se sjednica nastavi tako što će pored aktuelnih kandidata biti moguće predstaviti nove kandidate, na što je Hasan Hodžić rekao da to nijeprihvatljivo. Te ponovio da je potrebno glasati za predložene kandidate, a da ukoliko bude opet neriješeno, tek onda razgovaraju o novim opcijama.

Odbijen Lazovićev prijedlog

"Ovo što radimo građanima Sarajeva, ovo niko ne radi", rekao je Hodžić, koji je napustio sjednicu.

Drago Jurić iz SDU rekao je kako podržava prijedlog Katice da je moguće glasati za dodatnog kandidata, dok je Gradimir Gojer iz Stranke za BiH rekao kako je on 'kriv' za prijedlog da se iz Gradske uprave ne može izaći dok se ne izabere gradonačelnik.

Usvojen je prijedlog Katice da se, pored aktuelnih, može kandidovati sa 16 glasova za, a prijedlog Mire Lazovića da se glasa tajnim putem je odbijen. Uslijedila je nova pauza nakon čega bi trebalo doći do novog glasanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak