Iz Toplana predlažu novi sistem naplate

Radiosarajevo.ba
Iz Toplana predlažu novi sistem naplate


Godinama se nije mijenjala cijena centralnog grijanja, a cijena gasa je konstantno rasla i zbog toga se, kako kaže direktor Toplana Ženja Ljubuškić  pravi gubitak.

KJKP "Toplane" zagrijavaju  oko 53.000 korisnika na području Kantona Sarajevo, od čega je 49.000 stambenih prostora, dok su  ostalo poslovni prostori.

"Iako se cijena gasa u prethodnom periodu, kao osnovnog energenta, povećavala više puta, od gasa od kojeg mi pravimo toplotnu energiju, Vlada KS nije odobravala promjenu, odnosno povećanje cijene centralnog grijanja od decembra 2007. godine,usljed čega je preduzeće u situaciji da posluje s gubitkom", rekao je u razgovoru za Fenu Ljubuškić.

Po njegovim riječima, svaki put kada dođe do povećanja cijene prirodnog gasa, a koji je energent za proizvodnju, preduzeće i njegovi organi upravljanja pripreme analizu utjecaja na cijenu centralnog grijanja i finansijski rezultat i svako neodobrenje povećanja cijene centralnog grijanja nakon povećanja cijene prirodnog gasa od kojeg se pravi toplotna energija, stvara gubitak u poslovanju.

Potreban novi tarifni sistem

Kako je Ljubuškić istakao, iz Toplana su izvršili tu analizu i tražili od KS-a da se odobri kalkulacija cijene centralnog grijanja s cijenom koštanja, te da se utvrdi  automatizam u njenom formiranju, kao i da se donese novi sistem naplate kojim bi se izmijenio način fakturisanja centralnog grijanja.

Trenutni sistem podrazumjeva da se tokom cijele godine ispostavljaju računi za stambeni prostor po metru kvadratnom, a građani svaki mjesec dobiju isti račun. Novi prijedlog podrazumijeva da se tokom 12 mjeseci račun sastoji iz dva dijela.

Prijedlog je, kako je istakao Ljubuškić, da se tokom 12 mjeseci ispostavlja fiksni dio, a da se u sezoni grijanja na taj fiksni dio, što podrazumjeva sedam mjeseci kada se vrši usluga zagrijavanja,  dodaje dio koji uključuje potrošnju energenata.

"To je ono što smo tražili. Prema našim informacijama formirano je neovisno stručno tijelo pri Vladi KS-a  i resornom ministarstvu koje treba da na osnovu naših dokumenata  kaže koja je to ekonomska cijena centralnog grijanja i da to u vidu prijedloga uputi putem ministarstva Vladi K-a. A da li će, kada će i hoće li ikako doći do korekcije cijene centralnog grijanja", to ne znamo, kazao je Ljubuškić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak