Iz dnevnika jedne srednjoškolke: Sezona izleta

Radiosarajevo.ba
Iz dnevnika jedne srednjoškolke: Sezona izleta

Tekst bez intervencije, objavljen u našoj rubrici Šta drugi pišu, preuzimamo sa prijateljskog portala Školegijum.

Test iz historije. Prije nas su ga radili žohari iz drugog odjeljenja. Na FB ih pitamo: Ima li iko pitanja? Ni jednog komentara, sve sami seen-ovi. Sutradan na testu, odjednom grupice žohara zadovoljni, jer su nekako pripremljeni.

"Profesore, ovo su ista pitanja kao i u drugom odjeljenju!"

"Znam, sinoć bila utakmica... Vaša nafaka!"

Eto nafake najboljim prijateljima. Bravo, petica za kolegijalnost!

&

FB-status jedne osnovnoškolke (osmi je razred, dakle, ne može imati više od 14 godina): Hej moje djevojčice, ne nose se štikle sa 12-13 godina.

&

Mrzim onaj osjećaj kada kreneš da opereš ruke, pritisneš flašicu sa sapunom, sapun razmeljaš po rukama, otvoriš česmu a nema vode.

&

Iz historije svi imamo drugačije knjige koje imaju drugačiji plan. Onda se poslije svakog ispravka testa žalimo, jer su bila pitanja koja ne postoje u našoj knjizi. Profesor kaže da je on to ispredavao na času. Nema veze ako si tada bila bolesna.

Naši profesori su super, ali pričaju jako brzo. Evo da ne lažem, ja nakon historije izađem i moram se napiti vode i stati da odahnem, jer se zadišem koliko brzo pišem. Jednom mi je iskočio žulj na prstu.

Sjećam se kako sam bila sretna kada sam vidjela da ćemo imati SAMO trinaest predmeta. U osnovnoj smo imali četrnaest. E jest super. Super kao test iz hemije sa gradivom iz cijele godine.

Računica: 13 predmeta, 4 sa po 2 knjige godišnje, plus najmanje 5 nekakvih kopija zbirki, plus 10 lektira. Jednako je: 22 udžbenika i 10 lektira. Jednako je: 32 knjige u jednoj školskoj godini.

Godišnje imamo 33 radne sedmica. Jedna sedmica bez nove knjige. Jeeee!

&

Ne znam šta je golubovima ispred moje škole. Uopšte ne lete, samo hodaju. Valjda i na njih utiče energija iz zgrade.

&

SEZONA EKSKURZIJA I IZLETA!

Na ČOZ-u sam pitala razrednicu da li je moguće da naš razred ide negdje nevezano za školu. Bilo bi lijepo kada bismo otišli na jednodnevni izlet na more, ili negdje, mi ćemo skupiti novac, iznajmiti autobus, samo nas vi trebate...

"Ne može. To znači kršenje pravila. Vi ste upisom u ovu školu sebi osigurali odlazak na izlet na obližnje brdo."

&

Danas sam obukla novu haljinicu i štrample u školu. Jedna je žoharka rekla da je kroj lijep, ali da nije za školu, jer je haljina ipak prekratka. Centimetar bona iznad koljena, ja sama kod kuće mjerila!

Onda sam na engleskom isto krenula ustati, ali kako je kraj stolice bio slomljen, poderao mi je štrample. Znači: školi je ok kraća stolica, ali nije kraća haljina.

&

Vodila sam jako... nekakav razgovor:

"Šta bi ti uradila: Sama si na pustom otoku. Vegetarijanka si i gladna si, ali je taj otok pun peradi i drugih životinja. Hoćeš li jesti i prekršiti svoju moralnu odluku ili ostati gladna i umrijeti?"

"Ja nisam vegetarijanka."

&

Profesor: Ko su bili Goethe i Schiller?

Žoharka: Brat i sestra?

&

Sjećam se da sam u gimnaziju došla sa glavom u oblacima. U toj glavi su bile mamine priče da ću u toj školi naći prijatelje za cijeli život, da ću doživjeti događaje koje ću željeti prepričavati praunucima. Aha.

Mama i dalje ima odbranu. Kaže da se to dešava tek u trećem razredu. Ne preostaje mi ništa drugo nego da čekam.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak