Ivo Tomašević: Zar treba biti legalist po svaku cijenu?

Radiosarajevo.ba
Ivo Tomašević: Zar treba biti legalist po svaku cijenu?

Nakon što je „Oslobođenje“ u subotu prenijelo dijelove teksta Envera Kazaz „Smiješno, jadno, licemjerno“, objavljenog na našem portalu u petak, reagirao je generalni sekretar Biskupske konferencije BiH, dr. Ivo Tomašević.

Enver Kazaz: Smiješno, jadno, licemjerno

„Gotovo je nevjerovatno da profesor takvog ugleda i iskustva donosi tako teške ocjene i procjene i to samo s jednim jedinim argumentom, a to je da kardinal Puljić treba biti legalist. Zar treba biti legalist po svaku cijenu? Nisu li se tim, i isključivo tim argumentom, branili oni koji su otimali tuđe i progonili druge i drugačije u fašističkim državama i nije li to jedini istinski argument bio onima koji su nakon Drugog svjetskog rata otimali tuđe i sudili svoje neistomišljenike?“, kazao je za Oslobođenje Tomašević.

On kaže kako ga posebno pogodila Kazazova ocjena o „potpunom paradoksu – da neko ko je uređivao državu podupirući političke stranke koje su u Parlamentu izglasale sporni zakon – sada tu državu optužuje za antikatolicizam“.

„Ničim nije utemeljena ocjena da je kardinal Puljić 'uređivao državu' i utjecao 'izravno ili skriveno na odnose u državi'. Kamo sreće da su ga u mnogo čemu poslušali jer bi nam sigurno bilo daleko bolje. Tisuću puta je i prije i tijekom i nakon rata kardinal Puljić uvijek iznova ponavljao da se zauzima za državu jednakopravnih naroda i građana s jednakim pravima u svakom dijelu ove zemlje“, kazao je Tomašević.

Pročitajte sve o slučaju 'Deložacija kardinala'


radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak