Ivica Šarić: Kultura i umjetnost u misiji humanizma

Radiosarajevo.ba
Ivica Šarić: Kultura i umjetnost u misiji humanizma

Ivica Šarić, ministar kulture i sporta KS uputio je zahvalnicu umjetnicama i umjetnicima koji su učestvovali u akcijama pomoći, a njegovo pismo objavljujemo u cjelosti:

''Proteklih dana su mnoge kulturne institucije, udruženja i organizacije, veliki broj umjetnica/ka, učinili sve da pruže pomoć i podršku ugroženim područjima od elementarne nepogode na cijelom teritoriju BiH. Ovim se potvrdilo koliko su kultura i umjetnost važni u misiji humanizma, spajanju i njegovanju različitosti, širenju kulture solidarnosti i saosjećanja. 

Pomoć se ogledala u materijalnoj podršci od prihoda ulaznica posebnih koncerata, predstava i izložbi koji su bili namijenjeni za pomoć poplavljenom stanovništvu, pa do organiziranog prikupljanja odjeće, obuće i lijekova od strane kulturnih djelatnika. Izvedene su i producirane namjenske predstave na terenu koji su našim najmlađim sugrađanima ukazivali na neophodne mjere sigurnosti i predostrožnosti od zaraznih bolesti kao posljedica prirodnih katastrofa. Veliki broj naših koleginica/ga su otišli u krizna područja i pomagali na terenu u akcijama čišćenja i isušivanja. Koristim ovu priliku da se zahvalim svim učesnicama/ima na ovoj spontanoj akciji građanske svijesti i odgovornosti. 

Imamo priliku da i 15. juna ove godine kupovinom ulaznica u Narodnom pozorištu Sarajevo za gostovanje znamenitog 'Globe teatra' iz Engleske sa čuvenom produkcijom 'Hamlet' potvrdimo kako cijenimo internacionalnu solidarnost umjetničke zajednice koja nam daruje svoja vrhunska umjetnička dostignuća. Ujedno to će biti i podsjećanje da i najvrednija djela iz istorije umjetnosti mogu nastajati u teškim vremenima političke i ekonomske krize.''

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak