Istražujemo ljepote BiH: Via Ferrata na Romaniji za ljubitelje adrenalina

2
Radiosarajevo.ba

Bosna i Hercegovina prepuna je prirodnih bogatstava i destinacija koje vrijedi posjetiti pa tako ne manjka ni onih za sve ljubitelje adrenalinskih sportova.

Prelazak via ferrate je posebna tehnička penjačka disciplina, koju upražnjava sve više ljudi u svijetu.  Jedna od ferrata nalazi se nedaleko od Sarajeva, na planini Romaniji.

Posjetili smo Via Ferratu Sokolov putstazu po stijenama uređene čeličnim pomagalima. Kako piše u opisu ove staze, ona je namijenjena i planinarima bez prethodnog alpinističkog iskustva.

Bosanac poginuo u stravičnoj nesreći u Sloveniji

Dužina ove Via Ferrate iznosi 350 m i sa dva viseća mosta predstavlja jedinstvenu atrakciju u Bosni i Hercegovini. Ovaj adrenalinski sadržaj će ljubiteljima avanturizma i ekstremnih sportova pružiti veliko uzbuđenje.  

Dvije su dionice po kojima je Via ferrata Sokolov put naročito poznata, po čemu se  razlikuje od ostalih via ferrata u regionu. Na njenoj trasi su izvedena dva viseća mosta i to su mjesta gdje neizostavno proradi adrenalin.

Ferrata pruža odličan adrenalinski osjećaj prolaska Crvenih stijena, koje su do sada bile rezervirane samo za alpiniste.

Sve instalacije su postavljene tako da su sigurni i planinari koji nemaju iskustva u alpimizmu, ali oprez. Preporučuje da planinari s manje iskustva idu sa penjačima koji imaju iskustvo ili da angažiraju lokalne vodiče. 

Prosječno je za prelazak ove staze potrebno oko dva i pol sata, Osim dva viseća mosta, naići ćete i na klupu sa vjerovatno najboljim pogledom, a pri samom vrhu je neobična točilica piva.  

Fotoreporter portala Radiosarajevo.ba Admir Kuburović je prošao ovu feratu koja se odlikuje spektakularnim prizorima. Pogledajte u našoj fotogaleriji.   

Ferrata je jako pristupačna, pruža adrenalinski užitak uz lijepe vidike.

Loading...

Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Via Ferrata Sokolov put

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak