Istraživanje organizacije 'Naša djeca': Upravljanje po mjeri djeteta

Radiosarajevo.ba
Istraživanje organizacije 'Naša djeca': Upravljanje po mjeri djeteta

Tekst preuzimamo sa Manjine.ba, portala za sve manjinske i deprivilegirane skupine.

Organizacija 'Naša djeca' Sarajevo, kao članica mreže nevladinih organizacija 'Snažniji glas za djecu' i dječija grupa 'Glas djece', provele su istraživanje u općini Novi Gard Sarajevo pod nazivom 'Upravljanje po mjeri djeteta' uz podršku organizacije 'Save the Children' i Norveške ambasade u BiH.

Pored općine Novi Grad, istraživanje je provedeno  i u općini centar i Vogošća, Zenici, Konjicu, Trebinju, Prijedoru, Tuzli, Modriči i Banjoj Luci.

Istraživanje je provedeno u periodu februar-juni 2013. Godine sa ciljem utvrđivanja stepena primjene Konvencije o pravima djeteta na lokalnom nivou i njene refleksije na djecu.

Istraživanjem su bili obuhvaćeni predstavnici institucija općine Novi Grad Sarajevu, nevladine organizacije, djeca, mediji i druge organizacije i pojedinci. Aktivnosti projekta proveli su odrasli i djeca putem intervjua.

Istraživanje o Generalnim mjerama implementacije Konvencije o pravima djeteta na lokalnom nivou Bosne i Hercegovini je dio regionalne inicijative 'Save the Children' koji se realizira u saradnji sa mrežom nevladinih organizacija 'Snažniji glas tza djecu' koju čini devet organizacija. Istraživanje se provodilo u osam gradova i deset lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini (Banja Luka, Konjic, Modriča, Prijedor, Sarajevo Centar, Novi Grad Sarajevo, Tuzla, Trebinje, Vogošća i Zenica.)

Cilj istraživanja usmjeren je ka utvrđivanju stepena primjene Generalnih mjera implementacije Konvencije o pravima djeteta na lokalnom nivou kroz dokumentiranje, analiziranje i reflektiranje pozitivnih strana, kao i izazova s kojima se lokalne zajednice susreću u implementaciji Generalnih mjera.

Na osnovu odgovora koji su intervjuirani dali u pogledu statusa ratifikacije ključnih dokumenata o zaštiti ljudskih prava, te usklađenosti domaćeg zakonodavstva s Konvencijom, jasno je da prepoznaju značaj i ulogu Konvencije u ostvarivanju prava djece. Dati odgovori sugeriraju na potrebu većeg promoviranja i aktivističkog pristupa u širenju znanja i informacija koje bi vodilo promjeni razmišljanja i transformaciji društva u cjelosti.

Na pitanja vezana za akcione planove za djecu na državnom i lokalnom nivou, intervjuirani su istakli upoznatost s postojanjem državnog akcionog plana, izuzev djece koja nemaju saznanja, iako nisu bili uključeni u njegovu izradu. Intervjuisani su iskazali upoznatosti da su u okviru lokalne zajednice rađeni lokalni akcioni planovi. Također, smatraju da na lokalnom nivou treba omogućiti veće ovlasti u cilju rješavanja problema s kojim se susreću.

Iako je na nivou Općine Novi Grad Sarajevo formirano posebno tijelo za koordinaciju implementacije Konvencije o pravima djeteta, intervjuirani su istakli potrebu aktivnijeg učešća i pristupa viših nivoa vlasti u cilju ostvarivanja veće vertikalne i horizontalne povezanosti.

Na osnovu odgovora koje su intervjuirani dali, vidljiva je potreba organiziranja edukacije iz ove oblasti i pokretanja medijske kampanje koja bi doprinijela jačanju općeg senzibiliteta i prepoznavanju značaja provedbe Generalnih mjera i Konvencije u cjelosti, kako kod djece, tako i kod odraslih. Vidljivo je da intervjuirani često očekuju od nevladinih organizacija ili nekog drugog da organizira promoviranje Konvencije o pravima djeteta i edukaciju profesionalaca koji rade s djecom ili edukaciju roditelja i djece. Gubi se iz vida da je Konvencija u okviru Generalnih mjera obavezala državu kao članicu da to realizira, te da je to prvenstveno uloga države.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak