Istinski mir na vještačkom poluotoku

Radiosarajevo.ba
Istinski mir na vještačkom poluotoku


I ovog ponedjeljka, u saradnji sportalom Fotografija.ba, objavljujemo novu fotoreportažu. Danas vam donosimo fotografije i tekst Harisa Čalkića o ramskom samostanu Šćit.

Prvi susret sa samostanom Šćit na području Rame fascinantan je za svakog posjetitelja. Na malom poluotoku u Ramskom jezeru, nalazi se franjevački samostan koji djeluje poput oaze mira. Ipak, ovaj samostan, star preko 500 godina, nije uvijek djelio istu sudbinu. Nekoliko puta je spaljivan, a sve do 1968. godine nalazio se na vrhu brda, da bi formiranjem vještačke akumulacije okolica samostana poprimila današnji izgled. Pored samostana u Šćitu se nalazi i crkva. Današnji izgled datira od 1914. godine kada su ramski franjevci počeli izgradnju novog samostana (rezidencije) po nacrtu graditelja Franje Holza. Zbog ratnih teškoća prvi je kat dovršen tek 1917., a 1920. zgrada je bila pod krovom, a konačno je dovršena i useljena 1930. god. Crkva je u vrijeme Drugog svjetskog rata doživjela tragičnu sudbinu. Zapaljena je, a sa njom su stradale sakristija i knjižnica, vrijedne umjetničke slike i filigranski kaleži dvojice majstora iz Fojnice i Jajca kao i više drugih kaleža, a izgorili su i brojni arhivski dokumenti. U dvorištu samostana smo sreli fra Vinka, koji je nekoliko godina u penziji, a bio je svjedok ratnih događaja.


Kliknite na fotografiju da preuzmete reportažu u cjelosti!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak