Ispovijest majke: Ko je snajperista koji je ubio moju Nermu?

Radiosarajevo.ba
Ispovijest majke: Ko je snajperista koji je ubio moju Nermu?

Stravičan prizor zatekla je Sabaheta Omerović (64) u svom stanu na Marindvoru u Sarajevu prije 19 godina, kada je u dječijoj sobi pronašla beživotno tijelo svoje 11-godišnje kćerkice Nermine, koja je kroz zaštićene prozore postala meta snajperiste lociranog na zgradi tzv. "Metalci".

Njen, kao i ubice mnoge druge djece, nikada nije pronađen, a kamoli osuđen, piše Avaz.

Sramota je, kaže, koliko je djece poginulo i povrijeđeno od ruke snajperista koji su harali gradom. „Šehidska sam porodica, civilna žrtva rata. Sad plaćam kiriju. Nikada ništa od ove naše napaćene države dobila nisam, tako da sumnjam u pravdu. Bila bi mi utjeha kad bi taj zločinac koji je uzeo život mojoj Nermi odgovarao za svoje grijehe, ali ne vjerujem da će se to ikada dogoditi. Međutim, još gore bi mi bilo kada bi dobio minimalnu kaznu za svoje zlodjelo.“

Nermina je poginula sedam dana poslije proslave 11. rođendana, priča njena majka Sabaheta. Godinu ranije ova nesretna žena izgubila je i muža, koji je bio pripadnik Armije Republike BiH, a život je izgubio na Trebeviću.

„Tog tmurnog novembarskog dana Nermina je trebala biti druga smjena u školi, gdje je pohađala šesti razred. Bila je najbolji đak. Sve same petice, pohvale. Tog dana snajperisti su pucali po tramvajima, u gradu je vladao totalni haos. Dugo sam razmišljala da li da je pustim na ulicu. Odlučila sam da ostane kod kuće tog dana, mislila sam da je tu sigurnija. Ali ko se može sakriti od ruke sudbine.“

Kada je došla struja, Nermina je otišla u sobu da gleda televiziju. Nakon nekog vremena njena majka Sabaheta ušla je u sobu i zatekla je da nepomično leži. „Gazila sam krv, ali od šoka nisam znala ili nisam htjela priznati da je Nerma mrtva. U bolnici su mi rekli da se ne brinem i da će moje dijete biti dobro, a, ustvari, već je bila mrtva. Dugo vremena nisam znala istinu jer sam poslije šoka nervno oboljela i bila na liječenju u bolnici. Pola godine je trajalo moje liječenje, a za sve to vrijeme ni riječi progovorila nisam", brišući suze, priča Sabaheta.

Sabaheti su tek poslije liječenja kazali da je njeno dijete mrtvo. Pričali su joj o stravičnim detaljima zločina koji je počinio "sijač smrti s 'Metalke'". „Svuda po sobi bilo je dijelova kose, tepih je bio napunjen krvlju. Pogođena je direktno u mozak, ali ja od šoka tog trenutka nisam ništa vidjela. Bilo mi je samo bitno da mi dijete preživi...“

Portal Radiosarajevo.ba podsjeća da niti jedan snajperista koji je pucao na području ratnog Sarajeva nije procesuiran za zločine koje je počinio. Za snajpersko djelovanje i širenje terora među građanima Sarajeva, pred Haškim tribunalom sudi se Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću, bivšem predsjedniku Republike Srpske. Istovremeno, za zločine počinjene na području Sarajeva, Tribunal u Hagu je osudio Stanislava Galića na doživotnu, a Dragomira Miloševića na 29 godina zatvora.

Bio je i Momčilo Perišić za iste zločine osuđen na 27 godina zatvora, međutim prošle godine je oslobođen...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak