Isključenje struje ugrozilo sigurnost putnika

Radiosarajevo.ba
Isključenje struje ugrozilo sigurnost putnika

Zbog isključenja struje upravnoj zgradi GRAS-a ugrožena jesigurnost putnika jer u radionicama nije moguće izvršiti tehnički pregled vozila gradskog prevoza, kako je danas izjavio Haris Kadić, direktor GRAS-a.

On je isključivanje struje ocijenio kao "sabotažu", iako je do ovakve mjere iz Elektroprivrede BiH došlo zbog duga od 1,1 milion KM.

"Ovo isključivanje struje je kulminacija problema ovog preduzeća u posljednjih 10 godina. U utorak navečer nije bilo moguće izvršiti pregled i popravak vozila. Nisam siguran da li u četvrtak smijem pustiti vozila u promet ukoliko struja ne bude uključena", rekao je Kadić, te dodao da će GRAS struju platiti "ili za dva dana ili za dva mjeseca".

Kadić je pojasnio da GRAS duguje struju za tri zimska mjeseca, ali da su u ranije račune koje dobiju tokom zime plaćali na proljeće i ljeto, kada je potrošnja struje duplo manja.

"Ponudili smo da platimo 50.000 KM, ali iz Elektroprivrede su rekli da je to malo. Kompletna veza sa dispečerima je ukinuta, krug preduzeća je u mraku, sistem informisanja ne radi, kao ni grijači u skretnicama za remizu. Dovedeni smo u težak položaj", kaže Kadić.

On kao najvećeg krivca za stanje u GRAS-u okrivljuje Ministarstvo finansija KS jer "u februaru nisu dobili ni marke od kantona".

"Mi ne tražimo pomoć, nego novac zarađen od prevezenih putnika. Sada GRAS umjesto Vlade KS plaća subvencije za karte penzionera, studenata i učenika. Nadzorni odbor GRAS-a usvojio je godišnji izvještaj gdje se vidi da su učinjeni određeni pomaci. Gubitak je smanjen za 2,3 miliona KM i sada iznosi 19 miliona KM godišnje. Smanjili smo naknade za topli obrok radnicima i tim sredstvima planirali kupiti 30 minibusa. U proceduri je i donacija 30 autobusa iz Njemačke", kazao je Kadić.

Radnici GRAS-a danas su, zbog isključivanja struje, ali i problema radnika, stupili u dvosatni štrajk upozorenja.

"Vozači ne štrajkuju, kako bi građani imali normalan gradski prijevoz. Štrajk upozorenja je organiziran zbog nepoštivanja odluka koje su dovele do prekida posljednjeg generalnog štrajka koji se desio u GRAS-u. Nama i dalje kasne plate i naknade za topli obrok, a zdravstvene knjižice ne možemo ovjeriti", kazao je Amir Muminović iz Sindikata GRAS-a.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak