Integrisane škole iz Brčkog model su za cijelu BiH

Radiosarajevo.ba
Integrisane škole iz Brčkog model su za cijelu BiH

Ukidanje praksi 'Dviju škola pod jednim krovom' jedna je od najvažnijih preporuka Komiteta za prava djeteta UN upućenih Bosni i Hercegovini.

Sredina koja u tom smislu može služiti kao dobar primjer je Distrikt Brčko, kojeg je u okviru obilježavanja današnjeg Međunarodnog dana djeteta posjetila Mary Ann Hennessey, šefica ureda Vijeća Evrope u Bosni i Hercegovini.

Međunarodni dan djeteta se obilježava od 1954. godine, kako bi se, između ostalog, djeci širom svijeta omogućio pristup obrazovanju. Podsjetimo, BiH je 14. novembra 2012. godine ratificirala Konvenciju Vijeća Evrope o zaštiti djece od seksualnog iskorištavanja i seksualnog zlostavljanja, koja će stupiti na snagu 1. marta 2013. 

"Inkluzivno okruženje u brčanskim školama bazirano na priznavanju i poštivanju jezičnih, kulturnih i drugih razlika, te činjenici da integracija donosi novu vrijednost i priliku u obrazovanju, dok segregacija stvara isključivo barijere i limite", rekla je Hennessey.

Naglasila je kako se "model iz Brčkog može provesti i u svim ostalim dijelovima BiH."

Pročitajte opširnije šta je Komitet za prava djeteta proporučio institucijama u našoj zemlji na ovom linku  

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak