Inspektori kreću u rigorozne kontrole uglja i goriva

Radiosarajevo.ba
Inspektori kreću u rigorozne kontrole uglja i goriva

Uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo (KS) hitno će reagirati i pojačati kontrole nad prodajom uglja kako bi se riješio veliki problem zagađenosti zraka u gradu. Stručnjaci za kvalitet zraka godinama upozoravaju da je glavni razlog zagađenja korištenje nekvalitetnog uglja i lošeg goriva za vozila.

„Dogovoreno je da će Tržišna i Ekološka inspekcija pojačati nadzor kako bi se spriječila nelegalna prodaja te kako bi se ispitao kvalitet uglja koji se prodaje u skladištima. U skladu s Odlukom o zaštiti i poboljšavanju kvaliteta zraka u KS, od distributera će se tražiti certifikat o kvalitetu koji izdaje ovlaštena laboratorija za mjerenje količine sumpora u uglju“, navode iz Ministarstva, piše Avaz.

Iz Ministarstva prostornog uređenja KS zatražili su da inspekcija angažira sve raspoložive kapacitete kako bi se nivo zagađenosti smanjio. 

Inspekciji je sugerirano da kontrolira i način skladištenja uglja, jer prema zakonu, čvrsta goriva u skladištu moraju biti zaštićena od atmosferskih utjecaja. Brojne su pritužbe građana da se u pojedinim domaćinstvima loži otpad od guma pa će inspektori obilaziti i vulkanizerske radnje i autoprijevoznike. Inspekcije će sankcionirati vlasnike ili korisnike kotlovnica koje prekomjerno emitiraju zagađene materije u zrak, a na osnovu izvještaja o mjerenjima koja se dostavljaju resornom ministarstvu ili pritužbi građana.

Najavljena je i pojačana kontrola kvaliteta goriva na benzinskim pumpama, koju će inspekcijski organi KS provoditi i u saradnji s Federalnom upravom za inspekcijske poslove.

„Cilj je provjeriti da li goriva u prodaji zadovoljavaju propisane kriterije kvaliteta, kao i uvjete iz Federalnog zakona o zaštiti zraka, prema kojima se dizelska goriva ne mogu koristiti za motorna vozila ukoliko je sadržaj sumpora u njima veći od 0,2 posto od njihove ukupne mase.“

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak