Inspektori izvršili kontrolu uglja

Radiosarajevo.ba
Inspektori izvršili kontrolu uglja


Na osnovu zahtjeva Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo za pojačani inspekcijski nadzor distributera uglja u Kantonu Sarajevo, na okolnosti primjene odredbi Odluke o zaštiti i poboljšanju kvaliteta zraka u KS koja je stupila na snagu 8. januara, kantonalni inspektori zaštite okoliša i tržišno-turistički inspektori u proteklom periodu izvršili su kontrolu kod pet pravnih i jedne fizičke osobe, registrovanih za distribuciju uglja na području KS.

"Konstatirano je da su distributeri posjedovali proizvođačke dokaze o izvršenoj hemijskoj analizi uglja", potvrdila je Feni stručna saradnica za informisanje Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS Vildana Bosno.

Izdato je i pet rješenja o otklanjanju nedostataka zbog neposjedovanja certifikata o sadržaju sumpora u uglju, koji izdaje akreditovana laboratorija.

Kako je kazala Boso, ustanovljeno je da su svi kontrolisani subjekti već ostvarili kontakt s akreditovanom laboratorijom za analizu uglja, tako da će se potrebna analiza u narednom periodu vršiti prilikom svake nove isporuke uglja.

Tržišno-turistički inspektor je u jednom slučaju zbog prekršaja odredbi Zakona o mjeriteljstvu FBiH izdao dva prekršajna naloga za pravnu i odgovornu osobu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak