Inspekcije će nastaviti pojačane kontrole taxi prijevoza

Radiosarajevo.ba
Inspekcije će nastaviti pojačane kontrole taxi prijevoza

Na današnjem sastanku predstavnika Udruženja Sarajevotaxi, te  uprava za inspekcijske poslove Federacije Bosne i Hercegovine i Kantona Sarajevo, dogovoreno je formiranje mobilnih timova koje će pored kantonalnih saobraćajnih inspektora činiti i federalni saobraćajni inspektori i pripadnici MUPKS-a.

Iz Kantonalne uprave su naglasili da će kontrole u ovoj oblasti biti nastavljene u kapacitetima kojima raspolažu sve do okončanja konkursne procedure prijema još šest saobraćajnih inspektora, koju će provesti Agencija za državnu službu FBiH.

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove očekuje da će u najskorije vrijeme biti donesen kantonalni propis kojim će se regulirati ova oblast, čime bi se stvorile zakonske pretpostavke za efikasniji rad kantonalnih inspekcijskih službi.

Osim toga, nužno je i da se pokrene inicijativa za izmjenu Zakona o cestovnom prijevozu FBiH, posebno u dijelu koji se odnosi na postupanje ovlaštenih policijskih službenika.

Podsjećamo, za srijedu 17. juli bio je najavljen štrajk sarajevskih taksista, ali su od njega odustali nakon gore pomenutog sastanka.

165 rješenja o zabrani obavljanja taksi prijevoza.

Kako navode iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, inspektori od početka 2013.godine provode pojačane nadzore nad radom nelegalnih taksi i rent-a-car prijevoznika na područu KS-a, a u posljednjih mjesec dana u svakodnevne kontrole uključili su se i sanitarni, tržišno-turistički i inspektori rada, koji vršeći kontrole iz svoje nadležnosti daju doprinos na stvaranju discipline u ovoj oblasti.

Tome u prilog idu i podaci o broju izvršenih kontrola, donesenih rješenja, te izdatih prekršajnih naloga, rečeno je u današnjem saopćenju Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo.

U ovom periodu tri saobraćajna inspektora radeći u dnevnim i noćnim termainima, kao i u danima vikenda, izvršili su 1.092 inspekcijske kontrole, 62 vozila isključili iz saobraćaja, te donijeli 165 rješenja o zabrani obavljanja taksi prijevoza.

Izdali su i 250 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 107.880 KM. Od ovog broja kontrolisanih pravnih subjekata njih 111 obavljalo je rent-a-car prijevoz, kojima su inspektori izdali 114 prekršajnih naloga u visini od 79.450 KM.

Poduzimajući mjere iz svoje nadležnosti tržišno-turistički i inspektori rada su u postupku inspekcijskih nadzora u sjedištima privrednih društava koja pružaju usluge taksi i rent-a-car prijevoza do sada izdali 13 prekršajnih naloga u novčanoj vrijednosti od 25.000 KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak