Imate li sat vremena za grad?

Radiosarajevo.ba
Imate li sat vremena za grad?


Sarajevski otvoreni centar zajedno sa studentima i studenticama Akademije likovnih umjetnosti organizuje potpisivanje peticije za uklanjanje nezakonito postavljenih reklamnih panoa uz rijeku Miljacku, u centru Sarajeva, koji narušavaju ljepote i kulturno-historijske vrijednosti grada, o čemu već pišemo sedmicama.

Nakon održavanja diskusije na temu Pravo na javni prostor 7. maja u prostorijama Art kina Kriterion, u sklopu zajedničke inicijative Sarajevskog otvorenog centra i fondacije Hainrich Böll, tim Sarajevskog otvorenog centra je odlučio da sa studentima i studenticama Akademije likovnih umjetnosti izađe na ulice Sarajeva i animira građane i građanke da potpišu peticiju.

„Svjesni smo da javni prostor pripada nama, građanima i građankama, i da je vrijeme da preuzmemo odgovornost za njega. Samovoljne intervencije koje narušavaju prostor u kojem mi koegzistiramo i koji mi dopunjavamo ne želimo tolerisati“, poručuju iz SOC-a.

Pozivaju građane i građanke Sarajeva da odvoje sat „vremena za grad“ 18. maja, u 13 h, ispred Akademije likovnih umjetnosti.

„Tada ćemo uzeti peticiju u svoje ruke i provesti sat vremena na ulicama Sarajeva tražeći od naših sugrađana i sugrađanki da podrže ukljanjanje ilegalno postavljenih reklamnih panoa od Mosta Suade i Olge do Vijećnice – Šeherćehajine ćuprije. Ponovni susret je u 14 sati ispred Akademije gdje ćemo preuzeti potpisane peticije i predati ih organizatorima“, poručuju iz SOC-a.



Nezakonito, ali prolazi

Podsjetimo, peticijom se zahtijeva da se uklone nezakonito postavljeni reklamni panoi od Mosta Suade i Olge do Vijećnice – Šeherćehajine ćuprije, jer ugrožavaju kulturno-historijske spomenike grada Sarajeva, između ostalih Vijećnicu, Akademiju likovnih umjetnosti, Latinsku ćupriju, Šeherćehajinu ćupriju, Alifakovac, Inat kuću i Stari Grad kao cjelinu. Postavljeni reklamni panoi ne posjeduju obavezne urbanističke saglasnosti nadležnih općina, Općine Stari Grad i Općine Centar, te su kao takvi – nelegalni.

Osim toga, peticijom se poziva na odgovornost Hamdo Karić, šef odjela za komunalne poslove pri Upravi Grada Sarajeva zbog izdavanja Rješenja za postavljanje slobodnostojećih reklamnih panoa uz rijeku Miljacku (broj:01-34-2391/11 i broj:01/34/344/11) bez pribavljanja prethodnog mišljenja Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo, što je bio obavezan učiniti shodno “Odluci o korištenju, održavanju i čuvanju uređenih korita i obala vodotoka na području grada Sarajeva”, tačka 11., objavljena u “Službenom listu” 2/07, čime je direktno ugrozio vizuelni identitet zaštićenog područja grada Sarajeva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak