Imaju li vozači u Sarajevu svjesnosti za potrebe vozača s invaliditetom?

4
A. Kapo

Pripadnici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) nastavljaju aktivno provođenje pojačanog nadzora i kontrole znaka pristupačnosti, odnosno parkiranja na parkirališnim mjestima označenim za osobe s invaliditetom.

Kako je potvrđeno iz MUP-a KS, samo tokom oktobra 2023. godine, policajci su izdali 252 prekršajna naloga vozačima koji su vozila nepropisno parkirali na mjesta predviđena za osobe s invaliditetom.

Iz istog razloga, tri vozila su premještena specijalnim vozilom - pauk.

Garo spasio život mladiću Dariju: Priča iz BiH pokazuje da je pas čovjeku najbolji prijatelj

Najviše prekršajnih naloga, njih 108, izdato je na području općine Novi Grad.

Mnogobrojni prekršajni nalozi

Od početka ove godine, pripadnici Uprave policije MUP-a KS izdali su čak 2.249 prekršajnih naloga po osnovu nepropisnog parkiranja na mjesta predviđena za osobe s invaliditetom, a 52 vozila su premještena.

"Građane podsjećamo da je za bespravno parkiranje na mjestu rezervisanom za osobe s invaliditetom propisana novčana kazna u iznosu od 200 KM, u skladu Zakonom o dopunama Zakona o osnovama sigurnosti na putevima u Bosni i Hercegovini, počev od 8. jula 2023.godine", decidni su iz MUP-a KS.

Iz MUP-a KS poručili su da "sve učesnice i učesnike u saobraćaju pozivaju da poštuju saobraćajne propise i iskažu primjeren nivo svjesnosti za potrebe vozača s invaliditetom".

Da li je dosadašnja borba sa nesavjesnim vozačima i kaznena politika bila dovoljna da se podigne nivo svjesnosti za potrebe vozača s invaliditetom?

Veće kazne

Ako je suditi po zvaničnim podacima MUP-a KS - nije!

Tokom septembra 2023. godine, sarajevski policajci izdali su 230 prekršajna naloga vozačima koji su vozila nepropisno parkirali na mjesta predviđena za osobe s invaliditetom.

Sve što niste znali o Pauk službi u Sarajevu: Iluzije i mitovi vozača - "padaju u vodu"

Tokom oktobra sarajevski policajci izdali su 252 prekršajna naloga. Matematičkom računicom, u oktobru je došlo do povećanja broja izdatih naloga.

Mnogi su mišljenja da bi rigoroznije, odnosno još veće kazne, možda donijele i veće rezultate.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak