Ima li rješenja na vidiku: Državno ministarstvo ima prijedlog za nastavak funkcionisanja NUBBiH

0
Radiosarajevo.ba
Ima li rješenja na vidiku: Državno ministarstvo ima prijedlog za nastavak funkcionisanja NUBBiH

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine dostavilo je danas, 11. septembra, Vijeću ministara BiH prijedlog na temelju kojeg bi Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH (NUBBiH) mogla nastaviti funkcionirati. 

Ministrica civilnih poslova BiH Dubravka Bošnjak u utorak je održala radni sastanak s predsjednikom Vijeća uposlenika NUBBiH Aldinom Huskićem koji je upoznao ministricu s trenutnim stanjem u toj ustanovi nakon što je Ismet Ovčina, koji je bio direktor te ustanove, stekao uslove za penziju.

Ministrica je izrazila snažnu podršku radu NUBBiH i nadu da će nadležne institucije poduzeti sve kako bi se prevazišla situacija u kojoj se našao NUBBiH. Također, ministrica se nada i da će Vijeće ministara BiH već na prvoj narednoj sjednici razmotriti i prihvatiti upućene prijedloge Ministarstva civilnih poslova BiH, koji omogućavaju deblokadu i normalno funkcioniranje NUBBiH.

Posmatračka misija za praćenje izbora u BiH: Imali sastanak sa Christianom Schmidtom

"Ministarstvo je po hitnom postupku uputilo Vijeću ministara BiH Informaciju o statusu Javne ustanove NUBBiH i zaključke kojima se Vladi Federacije BiH daje saglasnost i prijedlog da imenuje upravljačke strukture u NUBBiH na period ne duže od 12 mjeseci, shodno nadležnostima u području kulture i upravljanju javnim ustanovama u Federaciji BiH", navodi se u saopćenju Ministarstva civilnih poslova BiH.

Ministarstvo je još u maju ove godine uputilo inicijativu prema Uredu predsjedavajuće Vijeća ministara BiH i uredima njenih zamjenika, kao i Ministarstvu pravde BiH i Ministarstvu finansija i trezora BiH, s namjerom da se konačno riješi pravni i finansijski status institucija nauke i kulture.

Očekuje se od ekspertske radne grupe da pripremi prijedlog koji će konačno biti prihvaćen i koji će na sistemski način riješiti pitanje ovih ustanova koje imaju problema s funkcionisanjem i statusom. Nažalost, kako se dodaje u saopćenju, da bi kompletirali ekspertsku radnu grupu, koja bi počela s konkretnim radom i predložila rješenja, neophodno je da Ured zamjenika predsjedavajuće Vijeća ministara BiH imenuje svog predstavnika.

Dok se uposlenici bore za plate: Direktor NUB BiH sebi isplatio otpremninu

"Ministarstvo je uputilo i dodatnu urgenciju kako bi se ispunio taj uslov. Pravilima NUBBiH, koja je donio Upravni odbor NUBBiH, propisano je da nadzor nad zakonitošću rada NUBBiH vrši Federalno ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta. Upravni odbor od sedam članova prethodno je imenovan rješenjem federalnog ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta", navodi se u saopćenju.

U ranijem periodu, tvrde oni, Ministarstvo civilnih poslova BiH je iniciralo niz aktivnosti koje su, nažalost, obustavljene ili nisu dobile podršku nadležnih tijela. Aktivnost koja se odnosi na imenovanje vršitelja dužnosti upravnih i nadzornih odbora u institucijama kulture čiji pravni status nije riješen bila je predmet odlučivanja i razmatranja Ureda za žalbe pri Vijeću ministara BiH, koji je poništio rješenja Ministarstva o imenovanjima vršitelja dužnosti članova upravnih i nadzornih odbora u ovim institucijama.

Takvu odluku Ureda za žalbe pri Vijeću ministara BiH naknadno je potvrdio i Sud BiH. Nažalost, dodaje se u saopćenju, vodeći se prethodnim odlukama i rješenjima pravosudnih tijela, ponovno predlaganje sudski osporenih rješenja bi još više usložilo trenutačnu situaciju.

"Međutim, kao što smo već spomenuli, uputili smo Informaciju sa prijedlogom rješenja koje je u skladu s trenutnim stanjem i nadležnostima institucija koje odlučuju, u nadi da će zaključci biti prihvaćeni. Ministarstvo civilnih poslova BiH i ministrica Bošnjak daju snažnu podršku  NUBBiH, te se nadamo da će Vijeće ministara BiH pozitivno odgovoriti na naše inicijative", dodaje se u saopćenju.

Dnevnik Radija Sarajevo | Huskić: NUB nastavlja rad sa herojima koji su mjesecima radili bez plate

Svaki zakonski i drugi prijedlozi koje Ministarstvo pripremi, moraju biti odobreni od Vijeća ministara BiH, kao i od Parlamentarne BiH koja ima nadležnost da odlučuje o tim stvarima. Prema Mišljenju Ministarstva pravde BiH iz 2015. godine, izvorne nadležnosti BiH definirane su članom 3. Ustava BiH, kojim je također precizirano da sve vladine funkcije i ovlaštenja koja nisu Ustavom izričito povjerena institucijama BiH pripadaju entitetima, što se odnosi i na područje kulture.

"U Mišljenju također stoji da je Parlament BiH jedina stvarno i izvorno nadležna institucija koja može preuzeti osnivačka prava na ustanovama kulture od značaja za BiH, nakon čega bi se tek mogao pokrenuti postupak imenovanja članova upravljačkih struktura od strane ovlaštenih organa BiH", navodi se u saopćenju.

Ministarstvo civilnih poslova BiH je, kako dodaju, svjesno da ova situacija predstavlja ozbiljan izazov za naše institucije i našu akademsku zajednicu. Ove ustanove  nauke  i kulture su čuvari  znanja i kulturne baštine, te je nastavak rada ovih institucija od vitalnog značaja za sve u BiH.

Sestra sarajevske heroine o drami Nacionalne biblioteke: Ovo je skrnavljenje sjećanja na Aidu

Ministarstvo civilnih poslova BiH, u skladu sa svojim nadležnostima unutar programa posebne namjene, jednom godišnje realizira tekući grant Vijeća ministara BiH za podršku institucijama kulture, registrovanim neprofitnim organizacijama i asocijacijama, te projektima, programima i pojedincima angažiranim u području kulture.

"Odlukama Vijeća ministara BiH vršen je i raspored sredstava NUBBiH. To je jedina zakonska mogućnost podrške  Ministarstva civilnih poslova BiH bilo kojoj ustanovi kulture, uključujući i NUBBiH". saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak