Ilidžanska Velika aleja uskoro pod videonadzorom

Radiosarajevo.ba
Ilidžanska Velika aleja uskoro pod videonadzorom


U cilju sprječavanja daljnjeg uništavanja drvoreda starog više od 111 godina Velika aleja na Ilidži će biti pokrivena videonadzorom.

Riječ je o zajedničkom projektu Ministarstva unutrašnjih poslova i JU Zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo.

"Projekt je već završen i uskoro krećemo s njegovom realizacijom. Kamere će biti postavljene na polaznom fijakerskom stajalištu, u centralnom dijelu aleje, a bit će pokriven i cijeli parking na ulazu na Vrelo Bosne iz pravca Blažuja", rekao je za Dnevni avaz Osman Delić, direktor JU Zaštićena prirodna područja Kanton Sarajevo.

Bez obzira na stalne dežure nadzornika, Veliku aleju sve više posjećuju posjećuju narkomani i noćni trkači koji Alejom jure u automobilima.

Zabrana prolaska automobilima

Kako je istakao, centralnim dijelom Velike aleje više neće moći prolaziti vozila, a ulazak će biti odobren samo lokalnom stanovništvu, registriranim firmama i komunalnim preduzećima. Oni koji ovu odluku budu kršili policija će rigorozno kazniti.

"Na ovaj način želimo od olova zaštititi i stabla divljih kestenova i platane koji su oboljeli. Aleja će od sada biti mjesto za rekreativce, ugodnu vožnju fijakerom i šetače", rekao je za Avaz Osman Delić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak