Ili uklonite ledenice ili platite do 3.000 KM kazne

Radiosarajevo.ba
Ili uklonite ledenice ili platite do 3.000 KM kazne


Ledenice sa sarajevskih krovova predstavljaju veliku opasnost za prolaznike koji bi mogli stradati zbog neodgovornosti. Stanari i upravitelji zgrada nadležni su za skidanje ledenica i snijega s krovova, a oni koji to ne urade, mogu biti novčano kažnjeni i do 3.000 KM. 

„Prema zakonu, tokom uklanjanja ledenica mora se paziti da se ne ugroze prolaznici. Snijeg i led ne mogu se ostavljati na ulicama ili saobraćajnicama.“

Komunalni redari, u saradnji s inspektorima, obilaze teren i pokušavaju stati ukraj onima koji ne poštuju zakonska pravila i ne čiste snijeg i led sa svojih krovova.

Svi su dužni za održavanje svojih kuća, zgrada i poslovnih prostora. U slučaju da to ne učine, komunalni redari naprave zapisnik koji daju Kantonalnoj komunalnoj inspekciji i slučaj ide na sud koji potom određuje kazne za prekršioce Zakona o komunalnoj čistoći“, kazao je za Avaz portparol preduzeća Rad Ahmed Đipa.

Prolaznici u Ferhadiji i Titovoj ulici na mnogim objektima mogu primijetiti natpise "Pazi, ledenice" ili "Opasnost od pada snijega s krovova", ali, kako kažu iz "Rada", postaviti natpis nije dovoljno.

„Natpisi su poželjni, ali, bez obzira na to, zakon se mora poštovati. Kazne za pravna lica su od 500 do 3.000, za odgovorna od 200 do 700, a za fizička lica od 10 do 500 maraka. O svemu odlučuje sud. Prioriteti su zgrade s kosim krovovima, kojih ima najviše na području općina Centar i Stari Grad, a tamo ima puno prolaznika.“

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak