Iako ga Kanton smjenjuje, direktor Narodnog pozorišta ima apsolutnu podršku uposlenika

Radiosarajevo.ba
Iako ga Kanton smjenjuje, direktor Narodnog pozorišta ima apsolutnu podršku uposlenika

Direktor Narodnog pozorišta u Sarajevu Dario Vučić postavljen je na to mjesto prije nešto više od dvije godine, a njegov dolazak na čelo 'Kuće na obali' dočekan je sa odobravanjem. 

Podsjetimo se: Promjene u 'Kući na obali'

Mladi dirigent svoj je mandat započeo velikim (doslovnim) čišćenjem zgrade, od podruma do tavana, čime je zadobio simpatije mnogih. Istovremeno, u repertoar pozorišta unio je mnoge promjene, i, po svemu sudeći, uspješno se nosio s besparicom. 

No, na nedavnoj sjednici, poslanici Skupštine Kantona Sarajevo nisu usvojili Izvještaj o poslovanju ove institucije, što je bio indirektan signal da se Dariju Vučiću sprema smjena

Zavnična obavijest o tome još nije stigla u Narodno pozorište, ali s obzirom da se o Vučićevoj smjeni govori već dobre dvije sedmice, on se obratio novinarima. U nastavku donosimo obraćanje za javnost koje je danas na konferenciji za novinare predočio Dario Vučić: 


"Na ovu press konferenciju sam se odlučio zbog moje odgovornosti prvenstveno prema budžetskim korisnicima, ali i uposlenicima Narodnog pozorišta Sarajevo da čuju mene, moj stav i argumente, ali i relevantne instance kao što su Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Vlada Kantona Sarajevo i Komisiju za kulturu i sport Skupštine Kantona Sarajevo.

Želim odmah naglasiti i to je najvažnije: Da nismo ni jednog feninga u minusu, te da smo sve planirane aktivnosti ostvarili! Mi smo, a što ću potkrijepiti dokazima, dobili dopis Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo i premijera Vlade Kantona Sarajevo da se usvaja Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju Javne ustanove Narodno pozorište Sarajevo za 2012. god. Preciznije rečeno, dobili smo od premijera Kantona Sarajevo g. Suada Zeljkovića Zaključak (broj. 02-05-18444-7/13, od dana 27.06.2013.), u kojem se prihvata Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju Javne ustanove Narodno pozorište Sarajevo za 2012. god. Također smo od strane Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo na čelu s ministrom g. Ivicom Šarićem dobili Mišljenje (broj: 12-02-40-6208-01/13, od dana 13.06.2013.),  u kojem piše: Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo utvrdilo je da je Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju JU Narodno pozorište Sarajevo za 2012. godinu pripremljen u skladu sa odredbama Odluke o metodologiji izrade i donošenja Programa rada i izvještaja o radu Vlade Kantona Sarajevo i kantonalnih organa i predlaže da se isti prihvati, jer je Program rada Javne ustanove za 2012. godinu realizovan.

Dalje, dana 30. oktobra 2013. god. na Sjednici Skupštine Kantona Sarajevo na početku tačke o usvajanjima izvještaja iz kulture, Predsjednik Komisije za kulturu i sport Skupštine Kantona Sarajevo, g. Elmedin Konaković je također ispred komisije rekao da je Komisija dala „pozitivan stav i pozitivno mišljenje na sve izvještaje“ Javnih ustanova iz kulture, znači samim tim i Javne ustanove Narodno pozorište Sarajevo. Samo da napomenem da se ta Komisija sastoji od zastupnika Skupštine Kantona Sarajevo, a kasnije su na glasanju o usvajanju Izvještaja skoro svi članovi bili suzdržani?!

S obzirom da su pojedini zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo dali negativne primjedbe o mom poslovanju za vrijeme mog dvo i po godišnjeg mandata, iznio bih nekoliko činjenica i podsjetio sve nas:

Nismo ni jednog feninga u minusu, te smo sve planirane aktivnosti i ostvarili;

U 2012. god. smo od  Ministarstva civilnih poslova BiH dobili grant u iznosu od 90.000, 00 KM za gostovanje Opere i Baleta u Banja Luci. Ovim iznosom i činjenicom da smo aplicirali i dobili grant je još veće, jer Opera i Balet u Banja Luci nisu gostovali 28 godina. A što je još značajnije, to Kanton Sarajevo – našeg osnivača, nije koštalo ni jedan fening. Da ne govorim o nonsensu da se u proteklih bar 18 godina, a kamoli 28 nije moglo organizirati ni jedno gostovanje Opere ili Baleta u Banja Luci, a ja, obnašajući funkciju direktora,  samo u 2013. god. uspio organizirati i realizirati četiri  gostovanja! Također, ovo je do sada najveći iznos s jednog izvora koje je Narodno pozorište Sarajevo dobilo;

Što se tiče dodatnih prihoda, od BH Telecom-a dobili smo sponzorstvo u iznosu od 39.000,00 KM, dok je prije taj iznos bio daleko manji do 20.000,00 KM;

Također, još jedan nonsens je da u Zenici koja je nekih 60-tak 70 km od Sarajeva s Operom nismo gostovali, 21 godinu - Zeničanke i Zeničani u svome gradu nisu mogli punu 21 godinu vidjeti ni čuti jedinu Operu u BiH. Ali smo to riješili u prvih šest mjeseci mog mandata! Ja sam došao za direktora u junu 2011., a već u decembru 2011. smo gostovali u Zenici. I što je još važnije nastavili smo suradnju s Bosanskim narodnim pozorištem iz Zenice;

Redizajnirali smo kompletnu web stranicu Narodnog pozorišta Sarajevo i ažuriramo je svakodnevno. Bogata je mnogim novinama koja prijašnja stranica nije imala. A to je konkretno da navedem: virtuelni obilazak, klipovi koji su aktuelni, naš reklamni sport, koji smo visoko profesionalno uradili, za Narodno pozorište u cjelini, ali i za svaki segment posebno. 

I nešto novo i jednistveno u evropskim teatarskim kućama: radio Narodnog pozorišta Sarajevo; Mi smo prvi uveli takvu vrstu komunikacije na web siteu od svih teatara u Evropi!

Ostvarili smo gostovanja Opere i Baleta, uz Dramu koja je prije odlazila na gostovanja.  U 2010., prije mog dolaska na mjesto direktora, Drama je gostovala 21 put, a Opera i Balet zajedno 0 puta;

Prvi put u Federaciji BiH da jedna ustanova iz kulture ima karticu s popustom i to visoke kvalitete i dizajna, te privlačnih popustâ;

Imamo odličnu suradnju s opštinama Centar i Stari grad koje finansiraju karte za učenike osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo. Naravno nismo samo vezani za Kanton Sarajevo, već i drugoj djeci iz cijele BiH dajemo mogućnost da posjete Narodno pozorište kao jedinstveni teatar s tri segmenta Drama, Opera i Balet, i to i iznutra, da vide proces nastajanja predstave/premijere, te razgovaraju s umjetnicima po završetku predstava; a to je još jedan od vidova odgoja i obrazovanja mladih naraštaja.

Sljedeće što sam u svom mandatu do sada uradio je i to da smo kao krovna teatarska kuća podržavali rad i stvaranje domaćih djela. Tako smo od juna 2011. do novembra 2013. god. pripremili i održali praizvedbe jedne opere (Alma) i dvije praizvedbe drame (Kad bi ovo bio film i  Na rubu svemira), sve djela i rad domaćih bosanskohercegovačkih umjetnika i time obogatili kulturnu riznicu BiH s tri NOVA djela. Znači, u 2 godine i 5 mjeseci 3 nova domaća djela

Također, mislim da nije zanemariv podatak da sam kao direktor u prvoj godini mandata inkasirao, kroz grant i sponzorstvo, na račun Narodnog pozorišta Sarajevo oko 130.000,00 KM. Što je za ovako kratak period i nekomercijalnu ustanovu,  priznat ćete, veoma mnogo, još ako se uzme u obzir da u Službi marketinga i propagande Narodnog pozorišta nemamo dovoljno uposlenih, u odnosu na predviđenih 14 radnih mjesta.

Također, podžavamo festivale kao što su Balet Fest Sarajevo, Sarajevo Film Festival, MESS, Sarajevska zima, te ostale manifestacije visokog nivoa.

Ja bih ovdje stao što se tiče nabrajanja, jer sve možete pročitati u našem Izvještaju.

Samo bih naveo još nekoliko nelogičnih dešavanja koji prate cijelu ovu situaciju vezanu za Narodno pozorište Sarajevo. A to su:

- Kako je moguće da neki od zastupnika Skupštine Kantona Sarajevo uglavnom pričaju negativno o poslovanju Narodnog pozorišta Sarajevo, a kad dođe do glasanja, glasaju suzdržano. Samo da napomenem da je o Izvještaju JU Narodno pozorište Sarajevo za 2012. godinu glasalo 29 zastupnika, od kojih 6 za, 22 suzdržana!!! i jedan protiv. 

- Još jedan kuriozitet je i činjenica da je trećinu Izvještaja Narodnog pozorišta, sačinila zastupnica gđa Edina Papo, koja je ujedno i umjetnički direktor Baleta u JU Narodno pozorište Sarajevo, a prilikom glasanja o Izvještaju ista je bila suzdržana?!

Dakle, može se jasno zaključiti, da se prilikom glasanja o Izvještaju u Skupštini Kantona Sarajevo nije odlučivalo na osnovu našeg rada i rezultata, nego zbog političkog inženjeringa

Također, koristim priliku da se zahvalim resornom ministru, g. Ivici Šariću i Vladi Kantona Sarajevo na čelu s premijerom g. Suadom Zeljkovićem na odličnoj suradnji i podršci.

Na kraju želim ponoviti i izjaviti da je JU Narodno pozorište Sarajevo veoma ozbiljna,  visoko profesionalna ustanova, s vrijednim uposlenicima, koji rade za sve ljude i uljepšavaju im stvarnost koja je kao što vidimo katkad i gorka

Hvala vam

..............................................

Iz Narodnog pozorišta u Sarajevu saznajemo da su uposlenici pokrenuli peticiju kojom traže da ostanak Darija Vučića na mjestu direktora ove Javne ustanove. Kako saznajemo, Vučić ima apsolutnu podršku uposlenika. 



 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak