I srednjoškolci ustaju protiv nasilja

Radiosarajevo.ba
I srednjoškolci ustaju protiv nasilja

Jedna milijarda ustaje (One Billion Rising), globalna kampanja protiv nasilja nad ženama, djevojkama i djevojčicama realizovat će se i u Bosni i Hercegovini u realizaciji preko 30 organizacija civilnog društva.

Jedna milijarda plesat će protiv nasilja

Centralni događaj kampanje održat će se 14. februara u 14 sati, kada će se aktivisti i aktivistkinje, građani i građanke Sarajeva na Trgu Djece Sarajeva (plato ispred BBI Centra) pridružiti aktivistima/icama širom svijeta u kampanji JEDNA MILIJARDA USTAJE.

Osim u Sarajevu kampanja će biti realizovana i u više od 20 drugih bh. gradova, a u akciji će učestvovati i srednjoškolci širom BiH.

„U 12 bosanskohercegovačkih gradova, aktivisti i volonteri Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini provest će ovu akciju i pokazati svojim sugrađanima zajedničku snagu, našu brojnost i solidarnost koja prevazilazi sve granice“, ističe ispred Asocijacije srednjoškolaca u BiH Tarik Moranjkić.

Kampanja je pokrenuta kao poziv na akciju i odgovor na užasnu statistiku po kojoj je jedna od tri žene tokom svog života prebijena ili silovana. Kako ukupna populacija planete Zemlje iznosi oko 7 milijardi ljudi, procjenjuje se da čak jedna milijarda žena, djevojaka i djevojčica trpi nasilje.

„Iako su žrtve nasilja pripadnici oba spola, žene su najčešća meta nasilnika. Nažalost, nasilje je prisutno i među srednjoškolcima, a mi ovim putem želimo ustati, plesati i „vrisnuti“ protiv toga“, kaže Edo Kanlić, predsjednik Asocijacije srednjoškolaca u BiH.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak