I Sorensen pozvao na (besplatan) pregled mladeža!

Radiosarajevo.ba


'Rak kože se može vidjeti, vidiš ga, zaustavi ga' moto je ovogodišnje kampanje Euromelanoma, koja će biti provedena u periodu od 22. do 26. aprila u 30 gradova u Bosni i Hercegovini. To je kampanja protiv raka kože. Inicijatorica i organizatorica ove kampanje je doktorica Hana Helppikangas sa Klinike za dermatovenerologiju KCUS.

Provjerili smo - pregled mladeža je jednostavan i brz

Na press konferenciji održanoj danas u Sarajevu, prisutnima su se obratili organizatori Euromelanoma kampanje (Udruženje za prevenciju i borbu protiv raka kože, Melanoma u BiH i Udruženje dermatologa Republike Srpske): Dr Hana Helppikangas, Peter Sorensen – specijalni predstavnik EU u BiH, prim. dr Marina Bera – pomoćnica federalnog ministra zdravlja i dr Milan Latinović – pomoćnik ministra zdravstva Republike Srpske, prof. dr Faris Gavrankapetanović, doc. dr Nenad Vanis, dr Dragana Starović – organizatorica kampanje Euromelanoma za Republiku Srpsku.

„Euromelanoma je panevropska kampanja za prevenciju karcinoma kože, djeluje u cilju informisana javnosti o prevenciji, ranoj dijagnozi i liječenju, posebno melanoma kao najmalignijeg karcinoma u humanoj patologiji“, rekla je dr Helppikangas na početku konferencije i dodala da je ova kampanja pokrenuta u Belgiji 1990. godine i broji 34 zemlje Europe. 

Za pet dana kampanje 2011. otkriveno je 27 melanoma u ranoj fazi, što znači 27 spašenih života, napomenuto je na konferenciji. 

Specijalni predstavnik EU u BiH, Sorenes je drugu godinu zaredom učesnik u kampanji. Na današnjoj konferenciji je rekao da to nije slučajnost, s obzirom na njegovu boju očiju, ten i boju kose.

„Dolazim iz regije Europe u koja je veoma pogođena pojavom karcinoma kože, isti je slučaj i sa Bosnom i Hercegovinom. Podaci Svjetske zdravstvene organizacije pokazuju da je brojnost oboljelih u porastu za pet do sedam posto svake godine i podcrtava važnost ove kampanje“, rekao je Sorensen i naglasio da je veoma važna informacija to što se jedna ovakva kampanja prvi put provodi na teritoriji cijele BiH.

Na kraju je specijalni predstavnik EU pozvao građanke i građane da posjete klinike za dermatologiju u svojim gradovima, jer je siguran da besplatni pregledi mogu spasiti živote, te da aktivnosti dermatologa u BiH mogu biti primjer i doktorima drugih specijalnosti. 

Prof. dr Faris Gavrankapetanović podsjetio je da se od 2006. u KCUS pružaju besplatnih pregleda na klinici za dermatologiju. 

„Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, godišnje se u svijetu dijagnosticira od dva do tri milona zloćudnih tumora kože od čega oko 160 hiljada melanoma. U Europi se melanom dijagnosticira godišnje u približno 26 000 muškaraca i 33 000 žena, a oko 8300 muškaraca i 7600 žena nažalost umre od melanoma“, rekao je profesor Gavrankapetanović i rekao da je pojava raka kože usko vezana sa opekotinama od sunca već u djetinjstvu, te da će, u okviru kampanje Euromelanoma biti održana i predavanja u školama o važnosti prevencije. 

Pozvao je građanke i građane BiH da se odazovu pozivu za besplatan  pregled mladeža, i poručio „Prevenirajte, detektujte i živite“.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak