'I muškarci su odgovorni za ostvarenje ravnopravnosti spolova u BiH'

Radiosarajevo.ba
'I muškarci su odgovorni za ostvarenje ravnopravnosti spolova u BiH'

Šef Misije OSCE-a u BiH Fletcher M. Burton u svom obraćanju učesnicima konferencije u Sarajevu istakao je da je ravnopravnost žena i muškaraca od suštinskog značaja za mir, demokratiju i prosperitet, te dodao da muškarci imaju ulogu u ostvarenju tog principa.

''U usporedbi sa muškarcima, žene u Bosni i Hercegovini suočavaju se sa mnogobrojnim preprekama u ostvarenju svojih prava. One su nedovoljno zastupljene i bez velikog utjecaja u politici i odlučivanju. One nailaze na prepreke, stereotipe i predrasude, koje ih sprečavaju u preuzimanju poslova koje i žene i muškarci mogu uspješno obavljati'', rekao je Burton.

Unatoč tome, žene u BiH nastoje ostvariti ravnopravnost i izboriti se za svoja prava, dodao je Burton napominjući da bi im muškarci trebali pomoći u toj borbi.

''Veoma je važno da muškarci uzmu u obzir i da cijene mjesto koje žene imaju u obavljanju svakodnevnih poslova i u donošenju politika rada na visokom nivou, jer stajalište žena mora biti nezaobilazni element tih aktivnosti. Muškarci trebaju biti ravnopravni partneri i učestvovati u cijelosti u ispunjenju svih odgovornosti, te prema tome, muškarci i žene moraju biti spremni da prihvate nove uloge'', zaključio je Burton.

Ovaj događaj zajednički su organizirali Misija OSCE-a u BiH, Agencija za ravnopravnost spolova BiH, Komisija za ravnopravnost spolova Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i ured UN Women u BiH, saopćeno je iz Misije OSCE-a u BiH.

Tokom konferencije predstavljena je publikacija pod naslovom Prevazilaženje neravnopravnosti: Muškarci i rodna ravnopravnost u regionu OSCE-a.

Publikaciju je izradila Sekcija za ravnopravnost spolova pri Sekretarijatu OSCE-a. Sadrži primjere iz prakse koji se odnose na inicijative, politike rada i projekte koji imaju za cilj eliminiranje diskriminacije žena i priznavanje uloge muškaraca u ovom procesu, u regiji OSCE-a. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak