Hrabrost žena u ratu: BiH ima 87 narodnih heroina

Radiosarajevo.ba
Hrabrost žena u ratu: BiH ima 87 narodnih heroina


''Crvena je boja krvi i vatre, jakih emocija, ljubavi i boja alarma. Jedino se crvena boja smatra pravom bojom, a to je i prva boja koju je čovjek otkrio. Crvena je također i boja snage i energije koju osjećamo svaki put kada radimo zajedno'', kažu osnivačice udruženja za kulturu i umjetnost 'Crvena', u čijoj je organizaciji danas u sarajevskom hotelu Europa održan otvoreni razgovor na temu 'Šta je nama naša borba dala?'.

Učesnice otvorenog razgovora bile su Fatima Somun , Jelena Petrović, Ankica Tomić, brigadirka Mersida Mešetović, te sudionica NOB-a, Nađa Biser-Taso. 

Na njihov treći rođendan i u čast onih koje su se do sada borile za ženska prava i slobode, članice udruženja 'Crvena' su odlučile obilježiti 8. mart 2013, te tačno 100 godina nakon što je 1913. godine održana 'Proslava ženskog dana' u Sarajevu, na kojoj je učestvovalo oko 2.000 bosanskohercegovačkih žena svih konfesija, upitati: 'Šta je nama naša borba dala?'

''Naš je cilj bio organizirati otvoreni razgovor sa članicama udruženja, gošćama i brojnim ženama koje su se borile protiv fašističkog režima i opasnih ideologija, o ženama koje su se borile za ženska, a prije svega – ljudska prava'', kazala je Fatima Somun.

Nakon nje, Jelena Petrović je napravila historijski pregled o značaju 8. marta, Međunarodnog dana žena, podsjetivši na 1908. godinu kada je prvi put 15 hiljada žena marširalo ulicama New Yorka zahtijevajući svoja prava, te prvom osmom martu koji je obilježen u Sarajevu 1913. godine.

''Danas imamo 87 žena narodnih heroja i vrlo je važno pratiti taj kontinuitet. Kada su u pitanju feminističke inicijative i ženski pokret, bitno je izaći iz okvira koji su nam postavljeni i misliti o događajima iz prošlosti, te šta na osnovu njih možemo uraditi danas. Važno je doprinositi, pa i volonterizmom, te stalno raditi na borbi za žensku ekonomsku, društvenu i političku samostalnost'', kazala je Jelena Petrović.


O svom iskustvu u Drugom svjetskom ratu i Narodno oslobodilačkoj borbi od 1941. do 1945. godine, kao i ženskom doprinosu i antifašističkoj borbi za socijalno oslobođenje, na današnjem je otvorenom razgovoru govorila i Nađa Biber-Taso, sudionica NOB-a, koja je početkom rata, 1942. godine bila 6. razred gimnazije. Ona je tada je pripadala, kako sama kaže, 'ljevičarski raspoloženoj generaciji', te je pod utjecajem komunističkog pokreta u Sarajevu zbog toga bila i uhapšena.

''Žene BiH su dale ogroman doprinos oslobodilačkoj borbi; one su bile borci sa puškom u ruci, kao i braniteljice oslobodilačke vojske'', kazala je Nađa Biber-Taso, istakavši kako su se u narodnu oslobodilačku borbu tada uključile široke narodne mase, pa i žene, koje su 1942. godine osnovale antifašistički front žena u Bosanskom Petrovcu.

''Žene su pokazale sposobnost da se nose sa svim teškoćama partizanskog ratovanja, baš kao i muškarci. Nakon toga su one dobile svoju ravnopravnost, te se žena konačno oslobodila i tako oslobođena dala veliki doprinos'', kazala je Nađa Biser-Taso.

U oslobodilačkoj borbi u periodu od 1941. do 1945. je učestvovalo oko pola miliona žena. 11.838 njih se borilo sa puškom u ruci, a 1787 je poginulo na raznim frontovima.

''Prosječna starost bolničarki koje su bile najhrabrije i koje su spašavale borce i po cijenu vlastitog života, bila je 21 godina, a 90% boraca su bili mladi ljudi od 16 do 21 godinu, tako da je čitavu borbu omladina iznijela na svojim plećima'', kazala je Nađa Biber-Taso, zaključivši kako je cjelokupna borba žena u oslobodilačkom ratu, koja je izražavala je borbenu tradiciju našeg naroda, predstavljala snažan proces emancipacije žena, nakon čega su žene konačno ''imale'' svoje mjesto.

Nakon razgovora su dodijeljene diplome polaznicima i polaznicama osnovnog obrazovnog programa ženskih studija udruženja 'Žene ženama'.

Kompletan program obilježavanja 8. marta u organizaciji udruženja Crvena možete pogledati klikom na sliku ispod:



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak