Hor Pontanima održao koncerte širom Njemačke

Radiosarajevo.ba
Hor Pontanima održao koncerte širom Njemačke

Međureligijski hor Pontanima iz Sarajeva gostovao je u Njemačkoj 23. i 29. augusta i izveo sedam koncerata u nekoliko gradova. Hor je gostovao u Friedbergu, Gross-Gerau, Giessenu (Lukaskirche i Bonifaciuskirche u kojoj se okuplja katolička zajednica iz BiH i Hrvatske), Alsfeldu, Wiesbadenu i Frankfurtu.

Pontanima djeluje od 1997. godine, na poseban način doprinoseći izgradnji mira i očuvanju suživota u Bosni i Hercegovini. 

Gostovali su na poziv Evangeličke crkve u Hessenu u Nassau, a u organizaciji pastora Andreasa Günthera koji je nekoliko godina proveo u Bosni i Hercegovini radeći u humanitarnoj organizaciji Pax Christi.

Nastupe Pontanime posjetilo je više od 1.500 slušalaca, a najviše posjetilaca, više od 400 bilo je u Bonifaciuskirche u Giessenu gdje je bio pravi međuvjerski susret s posjetiocima iz BiH među kojima su bili i muslimani i pravoslavci.

Na koncertu se obraćao pravoslavni sveštenik iz Grčke i imam iz Maroka, katolički đakon iz Paklareva kod Travnika Mato Valjan koji služi u toj misiji s fra Marijanom Petričevićem iz Kraljeve Sutjeske.

U Wiesbadenu domaćin Pontanime je bila Islamska zajednica iz BiH na čelu s imamom Fahrudinom Džinićem.

Na programu Pontanime bila je već klasična Simfonija religija s glazbenim paradigmama židovstva, kršćanstva i islama, a novost je Simfonija kultura.

Budući da su na Balkanu iz religija nastale nacije i kulture, i budući da međureligijski sukobi širom svijeta, a naročito u Evropi, sve više prelaze u međukulturne, Pontanima uzima obrade niza pjesama (potpourri) bosanske židovske, hrvatske katoličke, bošnjačke islamske i srpske pravoslavne tradicije te time uz meditativnu komponentu dobiva još i živopisnu kulturnu s prepoznatljivim izvorištem u duhovnosti religija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak