Holandski dokumentarac o selu Lukomir

Radiosarajevo.ba
Holandski dokumentarac o selu Lukomir

foto: Filmska ekipa u akciji (Fondacija "GEA+)

Na gotovo 1500 metara nadmorske visine nalazi se Lukomir, najviše i najizoliranije selo u cijeloj BiH, gdje je smještena radnja dokumentarnog filma Nielsa van Koevordena, apsolventa Holandske akademije filma i televizije iz Amsterdama (Netherlands Film and Television Academy). Film je urađen u saradnji sa Fondacijom za održivi razvoj i zaštitu okoliša "GEA+ iz Sarajeva a svoju premijeru će imati krajem juna 2010. godine, na filmskom festivalu u Amsterdamu.

„Već pet godina dolazim u Bosnu i odlučio sam da svoj završni ispit u obliku filma radim u selu Lukomir. Postavio sam sebi pitanje - mogu li da radim film o Bosni, a da nije povezan sa temom rata“, kaže Niels van Koevorden.

foto: Prijateljstva bez granica (Fondacija "GEA+)

Filmska ekipa je bila izolovana u selu oko mjesec dana, gdje su pratili živote mještana, što je ujedno i scenarij filma. Lukomir je poznat po svojoj tradicionalnoj odjeći, a žene i danas nose pletene odjevne predmete kakvi su se nosili i prije nekoliko stoljeća. U mjesec dana, koliko je ekipa provela u selu, snimili su niz životnih priča o ljudima koji u grad ne silaze ni tokom zimske izolacije.

„Jedna starija gospođa Rahima, koja u selu živi već 50 godina, ove godine se radi bolesti prvi put spustila u grad, a scene poput ove su scenarij filma. Pratili smo živote seljana i iz suživota napravili dokumentarac“, kaže Niels.

foto: Filmska ekipa u idili bosanskog sela (Fondacija "GEA+)

Radni naziv filma je „Hibernation in Lukomir (Zimski san u Lukomiru)“, ali možda se promijeni za vrijeme montaže", kazala je jedna od producentica, Floor Houwink ten Cate.


foto: SFOR u akciji (Fondacija "GEA+)

Kako je selu, već sa prvim snijegom, nemoguće prići sve do aprila, osim na skijama ili pješice, holandskoj filmskoj ekipi u povratku u Sarajevo pomogao je SFOR.


foto: Lukomirske žene sa gošćama (Fondacija "GEA+)

„Mjesec dana smo bili smo izolavani, selo je zatrpano u snjegu i NATO nas je prije dva dana vratio helikopterom u grad. U februaru počinjemo sa montažom filma, a nadamo se i da će film biti prikazan na Sarajevo film festivalu. Pored filmskih festivala u Holandiji, film će biti emitovan i na televiziji“, kazala je producentica, Jemima van der Tholen.


foto: Međunarodni edukacioni centar Luka mira (Fondacija "GEA+)

Ni akteri filma neće ostati bez svoje premijere - autori su najavili ponovni dolazak u Lukomir i specijalnu projekciju za njene mještane i mještanke.

O Lukomiru opširnije na Facebook grupi "Kolonizacija Lukomira"

goran, radiosarajevo.ba



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak