Hoće li doći do objedinjavanja sarajevskih bolnica: Odgovor za najmanje šest mjeseci

Radiosarajevo.ba
Hoće li doći do objedinjavanja sarajevskih bolnica: Odgovor za najmanje šest mjeseci

Da li će doći do integracije sarajevske Opće bolnice s Univerzitetskim kliničkim centrom? 

Odgovor na ovo pitanje danas je pokušao uime svih dati Dragan Stevanović iz Ljekarske komore Kantona Sarajevo na konferenciji za medije nakon sastanka ministrice za zdravstvo Zilhe Ademaj s čelnicima ljekarskih komora Federacije BiH i Kantona Sarajevo, Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo, JU Opća bolnica Prim. dr. Abdulah Nakaš, zavoda za javno zdravstvo FBiH i KS-a, te Zavoda zdravstvenog osiguranja KS-a. 

Reforma zdravstvenog sistema u Kantonu Sarajevo, a posebno reforma bolničke zdravstvene zaštite procesi su u kojima će, sada je već sigurno, neki postojeći segmenti zdravstvenog sistema ostati oštećeni. 

Dragan Stevanović iz Ljekarske komore KS-a kazao je kako su jednoglasno zaključili da je potrebna cjelovita reforma cjelokupnog zdravstvenog sistema na svim nivoima. 

"Radna grupa koja je formirana na federalnom nivou, dosad je uradila samo analizu stanja i sve drugo ne može doći u obzir bez uključenja svih institucija sistema, prvenstveno Zavoda za javno zdravstvo KS-a. O svim daljim koracima i eventualnoj integraciji, mogu odlučivati isključivo osnivači bolničkih institucija. Bolnice će se spojiti ili neće tek kad se provede kompletna procedura", kazao je Stevanović i dodao da je potrebno prvo napraviti elaborat i procjenu opravdanosti, koji će pokazati na koji način će se obaviti racionalizacija. 

Prema procjenama, potrebno će biti 5-6 mjeseci za izradu elaborata, a tek nakon toga uslijedit će stručna rasprava.

Na novinarsko pitanje jesu li ljekari za objedinjavanje bolnica - Stevanović je kazao: "Novaca ma koliko ima, istina je da je zdravstveni sistem trošio novce. Moramo osigurati da postojećim novcem omogućimo kvalitetnu zdravstvenu zaštitu. To će se prije svega osigurati razumnim i racionalnim potezima. Moj je stav da neće doći do integracije na ovaj način. Trenutno smo mnogo dalje od spajanja bolnica nego što smo to bili prije mjesec dana - zato jer smo stvari vratili na početak".

Naglasio je i da trenutno postoji mnogo poteza koji se mogu poduzeti u cilju racionalizacije, a da se ne ide na spajanje. 

"Racionalizacija bolničkih kapaciteta može se postići i na drugi način, ako je u pitanju racionalizacija broja bolničkih kreveta, treba prvo da vidimo koji su to kreveti", podvukao je Stevanović. 

Na pitanje kakva je trenutno situacija u Općoj bolnici, odgovorio je: 

"Na osnovu današnjeg sastanka, mislim da je situacija mirna, trenutno svi koji su zaposleni u Općoj bolnici su i dalje tamo, ona i dalje radi jednakim kapacitetom, pacijenti je i dalje mogu koristiti u punom kapacitetu", kazao je Stevanović. 

Na pitanje koliko je zaposlenika do sada prešlo u UKCS Dragan Stevanović je odgovorio da je prema njegovim saznanjima, samo nekolicina administrativnih djelatnika prešla, i to onih koji su u bolnicu došli s novom direktoricom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak